Ochorenie kĺbov "Dna" - pre úspešnú liečbu je dôležitá diéta!

Dagmar Baluchová | 2. apríl 2017
Ochorenie kĺbov

Dna je veľmi nepríjemné zápalové ochorenie kĺbov. Kľúčom k liečbe je správne nastavená diéta a celková zmena životného štýlu.

Ochorenie dny a liečba

Základom liečby dny je diéta, ktorá je založená na obmedzení purínov v strave. Avšak ani bez liekov to nepôjde... Lieky na dnu znižujú v tele tvorbu kyseliny močovej. V štádiu akútneho záchvatu je nutné tlmiť zápal a bolesť, a to analgetikami a ďalšími látkami.

Zápal v organizme môžu pomôcť zmierniť antireumatiká, ale i omega-3 mastné kyseliny, vitamín C a E. Pacientom s dnou pomáhajú (nie v období záchvatov) aj kúpele v sírnych termálnych vodách, fyzikálna liečba a rehabilitácie. Novinkou je aj nová biologická liečba dny.

Dna = Diéta = Zmena životného štýlu 

Asi neprekvapí, ak povieme, že pacienti s dnou musia vo vlastnom záujme zmeniť svoj životný štýl. Neplatí to však iba pre stravovanie, ale je nutné aj dôkladné dodržiavanie pitného režimu, udržiavanie si primeranej hmotnosti a k tomu patrí, zákonite, aj pohyb.

Pitný režim, predovšetkým v podobe čistej vody, čiastočne minerálok, čajov (napr. žihľavový, prasličkový) ap., podporuje správnu činnosť obličiek a napomáha z organizmu odbúravať toxíny i nadmerné množstvá kyseliny močovej. Osoby s dnou by mali denne vypiť 2 – 3 litre tekutín.

Súčasťou liečby je diéta, v rámci ktorej sa pacient musí vyhýbať potravinám s vysokým obsahom purínov.

Diéta a jej dodržiavanie

Ak dna nie je liečená a prechádza do chronickej formy, môže poškodiť vnútorné orgány a viesť až k takým závažným zmenám v organizme, že to môže človeka vyradiť z pracovného i bežného života. Pri dne je dodržiavanie prísnej diéty kľúčovou voľbou na ceste k zlepšeniu zdravotného stavu.

Je dôležité konzumovať potraviny v čo najčerstvejšom stave, vyhýbať sa úprave jedál pečením, vyprážaním a uprednostňovať surovú zeleninu, ovocie, prípravu jedál v pare ap.

Vhodnejšie sú menšie porcie. Napriek tomu, že je diéta pri dne veľmi prísna, je dôležité dbať na to, aby bola strava pestrá, plnohodnotná, výživná a nie jednostranná. Žiadne prejedanie sa, obmedziť stravu s vyšším podielom tukov a vyhýbať sa ostrým jedlám.

Potraviny s vysokým obsahom purínov

Týmto potravinám sa pacienti s dnou majú vyhýbať alebo aspoň ich obmedzovať:

  • niektoré druhy rýb: pstruh, sardinky, sleď, kapor, ančovičky (sardelky), krab, kaviár
  • mäso: vnútornosti, pečeň, mozoček, bravčové, hovädzie mäso, údeniny, vývar
  • zelenina: šošovica, hrach, fazuľa, špenát, kapusta, cesnak, chren, karfiol, brokolica, špargľa
  • pochutiny: kakao, korenia (napr. grilovacie), droždie (v malom množstve v potravinách neprekáža), čokoláda, majonéza, horčica, sójová omáčka
  • alkohol, pivo, víno
  • kofeín a kolové nápoje
  • vyprážané, korenisté jedlá

Potraviny s nízkym obsahom purínov

(vhodné pre pacientov s dnou):

  • ryža, cestoviny
  • biele pečivo
  • neplnotučné mlieko a výrobky z neho
  • mäso – iba výnimočne: kuracie, králičie
  • zelenina (čerstvá): zemiaky, pór, zeler, koreňová zelenina, obilniny, kukurica
  • ovocie – čerstvé, ale i zavárané – čerešne, jahody, jablká, hrušky, červený melón, grapefruit, banány

Pre pacientov s dnou platia 3 dôležité pravidlá

  1. udržiavanie ideálnej hmotnosti
  2. pitný režim 2 – 3 l tekutín denne, žiaden alkohol – dostatok tekutín podporuje vylučovanie a zlepšuje metabolizmus
  3. konzumácia dovoleného jedla v malých dávkach a častejšie 

Záchvaty dny sa objavujú najmä v noci a predchádza im zvýšená konzumácia potravín s vysokým obsahom purínov, či piva alebo alkoholu. Spúšťačom u indisponovaných osôb môže byť aj prekonaný stres, operácia či bežná viróza.