Domáci lekári menom VČELÍ PEĽ a PROPOLIS

Miroslava Miková | 8. október 2017
Domáci lekári menom VČELÍ PEĽ a PROPOLIS

Niektorí med milujú a na jeho pozitívne účinky nedajú dopustiť, iní sú skeptickí a ďalší ho považujú za významný alergén či zdroj jednoduchých cukrov, preto sa mu radšej vyhýbajú. Podobne to je aj s ostatnými včelími produktmi.

Včelí peľ

Včelí peľ zvyčajne predstavuje prirodzenú súčasť medu, pokiaľ nebol med filtrovaný. Okrem toho ponúkajú včelári na predaj i sušený včelí peľ.

Čítajte tiež: Tajomstvá včelích produktov

O čo sa jedná? Peľ je produkovaný v peľnici kvetu, je dôležitým zdrojom bielkovín pre včelu a plod. Aj preto sa môžeme pri odporúčaniach, týkajúcich sa dávkovania včelieho peľu, stretnúť s tým, že v čase jeho užívania je vhodné obmedziť príjem bielkovín v strave.

Okrem bielkovín obsahuje včelí peľ vitamíny skupiny B, karotenoidy, vitamín C, veľa minerálov, stopových prvkov, organických kyselín, enzýmov, tiež sacharidy, vodu a mnohé, mnohé ďalšie.

Na čo je dobrý? Zvyčajne sa odporúča ako prírodný prostriedok urýchľujúci rekonvalescenciu po operáciách alebo úrazoch, pri anémii, podvýžive, problémoch s pečeňou alebo žlčníkom, pri nechutenstve, depresívnych stavoch a na posilnenie celkovej obranyschopnosti. Pripisujú sa mu aj vynikajúce antioxidačné účinky.

Bude vás tuež zaujímať: Krása a zdravie s MEDOM

Ako užívať včelí peľ?

Aj tu platí, že včelí peľ je silný alergén. Zvyčajne sa užíva 1 čajová lyžička pred jedlom raz denne, ktorá sa rozhryzie v ústach a zapije vodou. Alebo sa môže zmiešať s medom – 25 g peľu a 250 g medu. Potom sa užíva 1 čajová lyžička 3-krát denne.

Propolis

Propolis je tisíce rokov známy ako dezinfekcia na rany.

Samotné včely ho využívajú ako ochranný prostriedok pred chladom a inými včelami, tmelia ním trhliny a otvory – aj preto sa niekedy označuje ako včelí tmel.

Presné zloženie propolisu sa s presnosťou určiť nedá, ale boli v ňom identifikované desiatky rozličných látok. Prisudzujú sa mu hlavne antibiotické a imunostimulačné účinky. 


Možno ho užívať orálne alebo používať zvonku pri kožných problémoch, plesniach, popáleninách, bolesti zubov atď.

Čítajte tiež: Med a sirup z púpavy - chutný, zdravý pomocník.