Flavonoidy a Triesloviny - účinné látky buniek, dôležité pre naše zdravie

Jana Trundová | 10. august 2017
Flavonoidy a Triesloviny - účinné látky buniek, dôležité pre naše zdravie

Flavonoidy sa vyznačujú protizápalovými účinkami a majú vplyv na aktivitu enzýmov... Na druhej strane triesloviny majú antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky, chránia pred črevnými parazitmi... A omnoho viac.

Flavonoidy

V rastlinách sa vyskytujú ako voľné flavonoidy a glykozidy. Ide o polyfenolové zlúčeniny, ktoré sa delia podľa úrovne oxidácie a štruktúry. Pre organizmus človeka sú najdôležitejšie skupiny ako flavóny, flavonoly, flavanony, flavanoly, izoflavonoidy, kyanidín.

V súčasnosti je známych okolo 4 000 látok tohto druhu a objavované sú stále ďalšie. Podstatné na flavonoidoch je, že pomáhajú rastlinám a ich prostredníctvom i ľuďom s adaptáciou na zmeny životného prostredia a útoky patogénov.

Mohlo by vás zaujímať: ALOE VERA, zoznámte sa s kráľovnou prírody. Jej všestrannosť vás presvedčí.

Zvýšený príjem flavonoidov preto pomáha s prevenciou proti nádorovým ochoreniam, aj proti chorobám srdcovo-cievneho aparátu. Flavonoidy sa delia na chalkóny, flavóny, flavonoly, flavonony, antokyaníny, taníny, izoflavonoidy, aurony, stilbény.

Flavonoidy majú silné antioxidačné vlastnosti, likvidujú voľné kyslíkové radikály a zlepšujú zdravie buniek. Antioxidačne pôsobiace látky vo flavonoidoch chránia pritom nielen bunky, ale aj výstelku ciev, čo je podstatou tzv. francúzskeho paradoxu.

Mohlo by vás zaujímať: 10 potravín pre zdravé srdce

Flavonoidy sa tiež vyznačujú protizápalovými účinkami a majú vplyv na aktivitu enzýmov – môžu pôsobiť napríklad proti rozvoju alebo pri liečbe vredových chorôb, či dokonca trombóze.

Vzhľadom na to, že chránia rastliny pred UV žiarením, predpokladá sa, že podobnú pomoc môžu poskytovať aj človeku. Podporujú tiež hormonálne funkcie, pomáhajú pri liečbe astmy alebo makulárnej degenerácie.

Hviezdou medzi flavonoidmi je v posledných rokoch resveratrol, a to pre jeho schopnosť regenerovať organizmus a naprávať škody páchané na bunkách. Stal sa dôležitou látkou anti-aging medicíny.

Viac o resveratrole: Prírodný, či syntetický? Prečo premýšľať o príjme RESVERATROLU v potravinovom doplnku?

K najúčinnejším flavonoidom patrí tiež quercetín a pyknogenol. Medzi prírodné zdroje flavonoidov patria najmä červené víno (s menšou silou i víno biele), citrusové plody, slivky, šípky, jahody, maliny, višne, mrkva, paprika, paradajky, pohánka.

Triesloviny

Rastlinné polyfenoly, ktoré zrážajú bielkoviny a alkaloidy, viažu kolagén. Stoja za horkastou príchuťou rastlín, to vtedy, keď sa pri konzumácii stretnú v ústnej dutine s bielkovinami.

Oxidácia spôsobuje, že ich bioaktívne látky strácajú na sile, stávajú sa fyziologicky neúčinné. Triesloviny, čiže taníny majú antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky, chránia pred črevnými parazitmi, podporujú tvorbu žalúdočných štiav a tým aj zažívanie, veľmi priaznivo pôsobia na srdcovo-cievny systém.

Pre sťahujúci efekt a regeneračné účinky na pokožke pomáhajú nielen pri krvácaní, omrzlinách či popáleninách. Ešte dôležitejšie sú však ich detoxikačné schopnosti, využívajú sa dokonca pri otravách niektorými alkaloidmi a ťažkými kovmi.

Príjemné je, že usmerňujú nadmerné potenie. Sú obsiahnuté napríklad v drobnom ovocí (najmä v červenom víne), tymiáne, šalvii, čajových lístkoch, kávových a kakaových bôboch. 

Prečítajte si aj o týchto látkach:  Glykozidy a Kumaríny: bioaktívne látky dôležité vo fytoterapii.