Glykozidy a Kumaríny: bioaktívne látky dôležité vo fytoterapii.

Jana Trundová | 8. august 2017
Glykozidy a Kumaríny: bioaktívne látky dôležité vo fytoterapii.

Tentokrát si priblížme skupinu dvoch bioaktívnych látok dôležitých vo fytoterapii. Glykozidy a Kumaríny, čo by ste o nich mali vedieť? Glykozidy a Kumaríny, čo by ste o nich mali vedieť?

O fytoterapii sa dočítate tu:
FYTOTERAPIA - využívaná viac ako konvenčné lieky a záujem o ňu stále narastá. Ako je to možné?

Glykozidy a Kumaríny: bioaktívne látky dôležité vo fytoterapii

Glykozidy

Organické zlúčeniny skladajúce sa z cukrovej a necukrovej zložky – také sú základné definície. Sú väčšinou bezfarebné, rozpustné v alkohole a vo vode. Podstatné je, že vykazujú silnú biologickú aktivitu.

Sú energetickou zásobárňou rastlín, ktoré si z nich podľa potreby odoberajú cukry a vďaka nim môžu fungovať. Práve vďaka cukrom sú glykozidy dobre vstrebateľné.

Čítajte tiež: Nerozumiete etiketám na potravinových doplnkoch? Poďme sa zorientovať.

Delia sa podľa rôznych faktorov, farmakologické hľadisko je pre laika podstatné. Podľa neho patria medzi hlavné glykozidy takzvané kardioglykozidy, ako je:

  • digitalis (pôsobí na srdcovú činnosť)
  • flavonoidné glykozidy, ako resveratrol alebo rutín (pôsobí na srdcovocievny systém a na bunky)
  • antraglykozidy, ako aloín v aloe vera (pôsobí ako preháňadlo)
  • saponíny, ktoré síce pri predávkovaní nepriaznivo pôsobia na červené krvinky, čo vidíme napríklad u modrín, pri mimoriadnom predávkovaní človeka ohrozujú na živote.
Čítajte tiež: Mäta - len málo rastlín má také bohaté využitie.

Ale, na druhej strane, človeku pomáhajú pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Niektoré sú močopudné, iné povzbudzujú vykašliavanie hlienu z dýchacích ciest, ďalšie zase majú protizápalové účinky. Saponíny sú vytvárané interpenoidnými látkami, tými najznámejšími sú, nepochybne, steroidy.

Kumaríny

Zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú vo forme glykozidov alebo voľne (tie sú hlavne súčasťou rastlín). Ide o silne aromatické látky vôňou pripomínajúce seno. Najvyšší obsah kumarínov majú byliny, ako levanduľa, harmanček, skorocel, medovka, lipkavec, komonica, tomka či archangelika.

Používajú sa na výrobu liečiv – táto forma predpísaná lekárom je bezpečná. Pokiaľ ich efekt žiadate od fytoterapeutík a nejde vám práve o všeobecne známu levanduľu či harmanček, rozhodne použitie konzultujte so skúseným fytoterapeutom, v niektorých rastlinách pôsobí toxicky a tie do rúk laika nepatria.

Môžu spôsobiť opuchy, zápaly, alergickú reakciu, bolesti hlavy, závraty, a to sú len ľahšie nežiaduce účinky.

Pri liečbe vedenej odborníkmi však majú kumaríny široké spektrum pôsobnosti. Najvýznamnejším účinkom je, že rozťahujú cievy a pôsobia proti vysokej zrážanlivosti krvi, tiež však posilňujú srdce, zmierňujú kŕče a podporujú vstrebávanie vápnika.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť