INSOMNIA - nespavosť, ktorá ničí.

Miroslava Miková | 21. máj 2017
INSOMNIA - nespavosť, ktorá ničí.

Použili ste niekedy starý trik s počítaním ovečiek? S najväčšou pravdepodobnosťou ste zistili, že nefunguje. V posledných rokoch u pacientov prevláda tzv. akútna, resp. krátkodobá insomnia.

Pociťujete únavu a túžite po spánku, lenže mozog naplno pracuje. Analyzuje to, čo ste zažili počas dňa a plánuje, čo vás čaká. Nepokojná myseľ, stres, strach či úzkosť sú častými príčinami nespavosti.

Aké sú ďalšie?

Stačí zjesť ťažké jedlo, prijať väčšie množstvo kofeínu, spať v prehriatej, príliš osvetlenej a hlučnej miestnosti, a problém je na svete. „V posledných rokoch u pacientov prevláda tzv. akútna, resp. krátkodobá insomnia.

Najčastejšie je spôsobená faktorom (stresorom), ktorý pôsobí v pozadí. Môže ísť o problém okolitého prostredia, ako svetlo, ruch, chrápajúci partner alebo psychické naladenie vyplývajúce zo stresu v práci alebo v rodine.

Tieto stavy sa množia i vďaka nevhodnému životnému štýlu s absolútnym nedostatkom fyzickej aktivity, pretože telo nie je pred spaním fyzicky unavené, hoci psychicky je človek celkom vyčerpaný,“ vysvetľuje MUDr. Martin Kucharík.

Mohlo by vás zaujímať: Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

Krátkodobá insomnia až chronická nespavosť

Ak sa krátkodobá insomnia nerieši, môže prerásť do chronickej nespavosti. Hovoríme o nej vtedy, ak problémy so spánkom trvajú dlhšie ako šesť mesiacov. „Chronická, teda psychofyziologická nespavosť je často spojená s výraznými ťažkosťami zaspať, práve kvôli očakávaniu problematického až nemožného zaspávania.

Takýchto pacientov charakterizuje zvýšená pozornosť venovaná spánku a obavám zo spánku. Pokiaľ sa večer snažia zaspať, neustále sa im vracajú rušivé alebo neodbytné myšlienky. Často sa objavuje neschopnosť cielene zastaviť tok myšlienok, ktorý zabraňuje spánku,“ vysvetľuje neurológ.

Osobitnú kategóriu tvoria ľudia trpiaci nespavosťou spôsobenou chronickými ochoreniami. Môže ísť o pacientov s kardiovaskulárnymi problémami, poruchami pohybového aparátu či urologickými ťažkosťami.

„Ďalšou, veľmi veľkou skupinou sú ľudia s poruchou dýchania v spánku. Najčastejšie ide o takzvané obštrukčné spánkové apnoe. Tí sa kvôli zastaveniu dýchania prebudia často i stokrát za noc. V tomto prípade je kľúčová liečba primárnej diagnózy, ktorá svojimi prejavmi spôsobila nespavosť,“ hovorí zo skúseností lekár.

Čo teda na nespavosť pomáha?

Niekedy stačia maličkosti a problémy s nespavosťou sa stratia. Čo teda pomáha? V prvom rade si treba uvedomiť, že posteľ je určená na spanie. Nie je vhodné tráviť v nej čas, ak nespíte.

Ak spánok nepríde do 30 minút, skúste si pustiť relaxačnú hudbu, venovať sa meditácii, vizualizácii alebo hlbokému dýchaniu. Snažte sa ísť spať a aj vstávajte v približne rovnakom čase. To platí aj pre víkendy. Vyhnite sa spaniu počas dňa.

Je potrebné, aby miestnosť, v ktorej spíte, bola tmavá, tichá, dobre vetraná, s teplotou okolo 18 stupňov Celzia. Nemal by v nej byť televízor, počítač a ani ďalšia elektronika.

Podstatnú úlohu pri riešení problémov s nespavosťou zohráva i celkový životný štýl. „Dodržiavať treba aj zásady spánkovej hygieny, ku ktorej patrí dostatok fyzickej aktivity a obmedzenie stimulujúcich nápojov a ťažko stráviteľných jedál. Celková úprava stravy spolu s dostatkom tekutín počas dňa môže v tomto smere výrazne pomôcť,“ radí neurológ.

Lieky či výživové doplnky?

Radí MUDr. Martin Kucharík: „V prípade krátkodobej nespavosti sa možno poradiť so všeobecným lekárom o liečbe hypnotikami. Ak ťažkosti pretrvávajú viac ako tri mesiace, rozhodne odporúčam konzultáciu s odborníkom, obvykle neurológom a psychiatrom.

Samoliečba homeopatikami alebo prírodnými doplnkami môže fungovať najmä ako placebo. Nevýhodou je vysoká cena a nejasné zloženie preparátov, pretože doplnky stravy nie sú tak prísne kontrolované ako lieky.

Medikamentóznu liečbu by mal nielen predpisovať, ale aj ďalej viesť a upravovať špecialista. Mnohé používané lieky majú totiž široké rozmedzie dávkovania a optimálny účinok nemusí nastať hneď po nasadení.

Pacienti sú často netrpezliví, ľahko sa dostanú do kolotoča a vyskúšajú aj desať rôznych doplnkov výživy za mesiac. Z toho si však odnesú iba ďalšie pocity zlyhania pri pokuse zaspať. Tým sa nespavosť a obava z problematického zaspávania lavínovite zväčšuje.“

A možno aj na lepší spánok: Telový olej – luxus pre telo i dušu