LEVANDUĽA ako pomocník pri alergii a proti hmyzu. A nie len to!

Diana Mašlejová | 30. jún 2017
LEVANDUĽA ako pomocník pri alergii a proti hmyzu. A nie len to!
foto: iStock.com

Levanduľa akosi prirodzene vyžaruje priateľskú a príjemnú atmosféru. Táto rastlina v sebe skrýva niekoľko pôvabov. Krásne vonia, vyzerá a chutí. A istotne vás prekvapia aj jej ďalšie účinky.

Inhalácia proti prejavom sennej nádchy

Unavené a podráždené sliznice, ktoré zaťažuje alergia, pomôže zregenerovať práve inhalovanie levandule. 5 gramov kvetov povaríme s pol litrom vody a pod pokrievkou lúhujeme 10 minút. Následne zmes inhalujeme dvakrát denne.

Čítajte tiež: Rozmaznávajte sa s omamnou levanduľou

Levanduľa v kuchyni

Levanduľa v kozmetike, parfumérii, či farmácii sa využíva často. Menej sa však vie o jej použití v kuchyni. Poučiť by nás o tom mohli obyvatelia prímorských európskych krajín, ktorí kvety levandule smelo dávajú do šalátov, koláčov i limonád.

Skúste to aj vy. Vetvičku vysušených kvetov môžete pridať napríklad do fľašky s olivovým olejom, ktorému dodá jedinečnú chuť a arómu.

Dobrým nápadom je rozdrobiť fialové kvety aj do cukru a zatvoriť zmes v sklenenej dóze. Levanduľové listy tvoria v Provensálsku pevnú súčasť korenia a pridávajú sa aj do pečeného mäsa a hubových jedál. Levanduľa výborne ladí napríklad s bazalkou, citrónom, píniovými orieškami, pomarančmi, tymiánom, či rozmarínom. Skúste ju do pokrmov pridať aj vy a istotne sa budete oblizovať.

Pomocník proti hmyzu

Na elimináciu domácich škodcov využívali levanduľu už starovekí Rimania. Aj v našich zemepisných šírkach sa dlho levanduľa spájala práve s domácim bojom proti moliam. Silice obsiahnuté v byline hmyz skutočne odpudzujú a pridať vrecúško so sušenou bylinou do bielizníka, či skríň s oblečením, je výbornou prevenciou proti nepríjemným škodcom.

Ale levanduľové vrecúška môžeme dať i do kuchynských skriniek, kde občas zavítajú mole potravinové. Ak si chceme vyrobiť domáci repelent, do fľašky s rozprašovačom nalejeme vodu a pridáme pár kvapiek levanduľového oleja.

Levanduľový čaj

Chutný a účinný. Levanduľový čaj pomáha pri nespavosti, zmierňuje žalúdočné kŕče, nadúvanie a dokonca rieši i bolesť hlavy. Vo Francúzsku účinky tejto byliny nepovažujú iba za „babské reči“, ale výskumom potvrdené pozitíva hrdo využívajú v praxi.

Levanduľový čaj si pripravíte jednoducho. Stačí zaliať dve čajové lyžice levanduľových kvetov 3 decilitrami vriacej vody. 7 minút lúhovania stačí na to, aby čaj ukázal svoju pozitívnu moc.

Levanduľová limonáda

Horúce letné dni sú ako stvorené na popíjanie chutnej levanduľovej limonády. Osviežujúca a príjemná chuť si vás istotne získa a očaríte ňou i návštevu, či letnú garden party.

Do nádoby na pripravovanú limonádu dáme nakrájaný a očistený citrón, 10 gramov postrúhaného zázvoru, menšiu hrsť mätových lístkov a menšiu hrsť levanduľových kvetov, či štamprlík levanduľového sirupu.

Zmes najprv podrvíme, aby sa chute prepojili a podľa potreby ochutíme trstinovým cukrom. Zalejeme 2 litrami vody alebo perlivej minerálky a môžeme popíjať vynikajúcu levanduľovú limonádu.

Mohlo by vás tiež zaujímať: 5 top čajov, ktorých účinky sú overené časom