Mám kliešťa, čo teraz?

Jana Pattsová | 22. jún 2017
Mám kliešťa, čo teraz?
foto: iStock.com

Malý parazit sa vám zahryzol do pokožky a vy sa ho chcete čo najskôr zbaviť? V žiadnom prípade nesiahajte po „osvedčených“ metódach ako potieranie mydlovou vodou alebo olejom.

Kliešť sa začne dusiť a do organizmu môže dávením preniesť infekciu. Na jeho odstránenie budete potrebovať pinzetu, ktorou ho opatrne prichyťte čo najbližšie pri koži a jemne vytiahnite.

Súčasťou vašej lekárničky by malo byť zväčšovacie sklo a dezinfekčný prostriedok. Pomocou skla zistíte, či v koži nezostali zvyšky kliešťa alebo nečistota.

Ak sa tak stalo, nerobte paniku. Pomôže vám masť s obsahom antibiotika, ktorou si miesto ošetríte. Zvyšok kliešťa sa po čase vylúči mimo kože podobne ako drevená trieska. Na záver si nezabudnite vydezinfikovať ranu a umyť ruky a pomôcky. Ak sa vám to nepodarilo, načakajte a navštívte svojho lekára. Zle vybratý kliešť nie je žiadna maličkosť!

Ak ste boli úspešní v odstránení parazita, sledujte ranu nasledujúce dva až tri týždne. Zaznamenali ste zmenu v mieste uhryznutia? Dostali ste chrípku alebo máte bolesti hlavy? Zrejme ste natrafili na kliešťa, ktorý je prenášačom nebezpečného ochorenia!

Čítajte tiež: KLIEŠTE - kde číhajú? Nepodceňujte ochranu!

Nakazených je čoraz viac

Na Slovensku žije niekoľko druhov kliešťov, z ktorých dva druhy prenášajú choroby. Jednou z najčastejších je kliešťová encefalitída. Ide o zápalové ochorenie mozgu a centrálneho nervového systému. Ak sa človek nakazí, spočiatku nemusí pociťovať žiadne príznaky.

Neskôr nastávajú symptómy podobné ako pri obyčajnej chrípke – bolesť kĺbov a svalov, zvýšená teplota, celková slabosť a malátnosť. Encefalitída je veľmi nepríjemným ochorením, ktoré sa, bohužiaľ, týka aj Slovenska.

Naša krajina sa dokonca považuje za jednu z najrizikovejších oblastí v strednej Európe! Každý rok stúpa počet prípadov nakazenia. Najviac ich je v regiónoch Bratislavy, Trnavy, Piešťan a Senice.

Naopak, najmenej sa môžu obávať obyvatelia Košíc, Humenného a Popradu. Neraz sa boj s touto chorobou skončil smrťou. Netreba zabúdať, že v dôsledku klimatických zmien sa s týmto parazitom môžete stretnúť aj v oblastiach, kde ste ich doteraz nepoznali.

Minulý rok dosiahlo Slovensko nové historické maximum v počte ochorení na kliešťovú encefalitídu. Ochorelo o takmer 60 % viac ľudí ako v predchádzajúcich rokoch. Buďte preto opatrní!

Mohlo by vás tiež zaujímať: Jazvy – nepríjemné pamiatky na poranenia