MELATONÍN a kvalita vášho spánku.

Redakcia FIT štýl | 30. máj 2017
MELATONÍN a kvalita vášho spánku.

Keď počujete označenie biologické hodiny organizmu, Dracula medzi hormónmi alebo hypnotikum štvrtej generácie, je reč o melatoníne. Na rozdiel od Slovenska či ďalších štátov ho možno v Česku oficiálne získať len na lekársky predpis.

Nech už ho získate aýmkoľvek spôsobom, konzultácia s lekárom je dôležitá. Tento hormón, tvoriaci sa len počas spánku a ovplyvňujúci jeho dĺžku i kvalitu, má veľkú moc.

Ako silný antioxidant pôsobí na mozgové neurotransmitéry, zaisťuje hlbokú regeneráciu organizmu a dodáva mu energiu na správne fungovanie.

Znižuje úzkosť, posilňuje pamäť, chráni bunky a imunitný systém, má vplyv na chronické ochorenia z opotrebovania, ako je artróza.

Čítajte tiež: INSOMNIA - nespavosť, ktorá ničí.

Jeho produkcia klesá s pribúdajúcimi rokmi, uvádza sa, že po šesťdesiatom roku veku organizmus vyrába približne desatinu melatonínu ako organizmus po tridsiatke.


Ak je melatonínu málo - následky sú žalostné

Splín, až depresívne stavy, narušená imunita, nežiaduce bujnenie buniek, degenerácia organizmu. Rozhodne melatonín nekombinujte s liekmi na spanie, riskujete totiž veľké zdravotné komplikácie.

Treba tiež vedieť, že tvorbu tohto hormónu potláča celý rad liekov, napríklad s účinnou látkou ibuprofen alebo kyselinou acetylsalicylovou, naopak, efekt posilní kombinácia horčíka s vápnikom v pomere 1 : 2 a s vitamínom B6.

TIP:

Závesy, ktoré neprepustia svetlo alebo rolety a vypnutá elektronika v spálni sú podmienkou tvorby melatonínu. Obyčajný budík namiesto digitálneho, žiadne LED osvetlenie. A sľúbte si, že konečne prestanete spať s mobilom pri vankúši.

Ak sa nedá inak, dajte ho do vedľajšej miestnosti, keď bude treba, budete počuť. Večer buďte dostupní iba snom a melatonínu.

Ide to aj opačne:  Potrebujete v práci podať maximálny výkon po prebdenej noci? Aj spánok sa dá hackovať.