Najčastejšie mýty o zuboch, ich čistení a kazivosti

Marika Koscelníková | 12. marec 2017
Najčastejšie mýty o zuboch, ich čistení a kazivosti

K tým najznámejším mýtom o zuboch sa vyjadruje profesorka stomatológie, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo, Neda Markovská:

Zuby by sa mali čistiť po každom jedle

Výsledky mnohých štúdií a praxe zubných lekárov dokázali, že dokonalé čistenie zubov dvakrát denne, ráno a večer pred spaním, dokáže udržať zdravý chrup a zdravú ústnu dutinu.

Časté čistenie zubov ničí zubnú sklovinu

Zubnú sklovinu poškodzuje predovšetkým čistenie tvrdou zubnou kefkou s veľkým tlakom na zuby, v kombinácii s nesprávnou technikou čistenia zubov. Okrem toho, dlhodobé pôsobenie sladených a sýtených nápojov poškodzuje sklovinu.

Dnes veľmi častý zlozvyk, keď najmä mladí ľudia si postavia na stôl 1,5-litrovú fľašu a takýto nápoj popíjajú počas celého pracovného dňa. V ústnej dutine je permanentný stav nízkeho pH, čo odvápňuje zubnú sklovinu a je jednoznačnou príčinou zubného kazu.

Žuvačka po každom jedle nás chráni pred zubným kazom

Pozitívny účinok žuvačky je vo zvýšenej tvorbe sliny, ktorá obmýva zubné povrchy, riedi koncentráciu sliny. Slina obsahuje ióny vápnika a fosforu, ktoré mineralizujú sklovinu. Je však potrebné uviesť, že niekoľkohodinové žuvanie žuvačky môže poškodiť čeľustný kĺb.

Mohlo by vás zaujímať: Žuvačka – odbúrava stres, pomáha sústrediť sa a chudnúť.

Zuby si musíme čistiť 3 minúty

Doba čistenia chrupu zubnou kefkou je závislá na metóde čistenia zubov a dôslednosti čistenia a trvá aspoň 3 minúty. Okrem toho odporúčame podľa stavu chrupu aj zubnú niť a medzizubné kefky na dočisťovanie zuba v okolí krčka na bočných plochách zuba, čo, prirodzene, predlžuje čas na ústnu hygienu. Okrem toho je nevyhnutné si čistiť aj povrch jazyka, čo väčšina pacientov nevykonáva najmä z nevedomosti.

Ak majú zlé zuby rodičia, budem ich mať zlé aj ja

Pri vysokej kazivosti chrupu u oboch rodičov je riziko aj pre ich dieťa, ale len v tom prípade, ak rodič v rámci prevencie od útleho detstva nebude dodržiavať zásady prevencie zubného kazu. To znamená, prvá návšteva dieťaťa u zubného lekára po dovŕšení jedného roku veku. Pri tejto prehliadke zubný lekár na základe poznania celkového zdravotného stavu dieťaťa odporúča okrem spôsobu čistenia zubov aj správnu výživu a dieťa objedná o pol roka až rok.

Malým deťom, pokiaľ nevedia vypľúvať, rodičia čistia zuby bez zubnej pasty, aby sa predišlo jej prehltávaniu. Pri každej ďalšej návšteve, tak ako sa mení počet zubov, je rodič inštruovaný o spôsobe čistenia. Je potrebné vedieť, že rodič by mal deťom dočisťovať zuby až do deviateho až desiateho roku veku. Keď má dieťa prerezané prvé trvalé zuby, odporúčame okrem zubnej pasty s fluoridmi aplikovať jedenkrát týždenne špeciálny gél s vyšším obsahom fluoridov ako v zubnej paste, ako súčasť preventívneho fluoridačného postupu.

Čítajte tiež: 10 zaručených prírodných tipov pre biely zuby

Pitie čaju či červeného vína zafarbuje zubnú sklovinu

Potraviny a nápoje nesfarbujú sklovinu, ale vytvárajú na sklovine pigmentové nánosy, ktoré je možné odstrániť profesionálnym čistením zubov v zubnej ambulancii. Okrem čierneho čaju a červeného vína sem patrí aj nadmerné pitie čiernej kávy, farebných sladených nápojov a fajčenie.

Zuby by sme nemali čistiť hneď po skonzumovaní sladkostí, kvôli zubnej sklovine.

Čistenie zubov bezprostredne po konzumácii sladkostí, ale aj kyslých potravín ako sú džúsy, rôzne kyslé marinády, majonézy a kyslé ovocie, spôsobuje na povrchu zubnej skloviny odvápnenie, ktoré zhoršuje čistenie. Preto odporúčame čistenie zubov najskôr po pol hodine.

Čítajte tiež: Vaše zuby sú vašim zrkadlom!