Naše telesné i duševné zdravie posilní „vitamín dobrej nálady“. Ktorý vitamín to je?

Ing. Vladimíra Mihálová | 12. september 2017
Naše telesné i duševné zdravie posilní „vitamín dobrej nálady“. Ktorý vitamín to je?

Vitamín B1 je dôležitou súčasťou výživy. Priaznivo pôsobí najmä na činnosť mozgu, nervového systému a na zdravie srdca. Pri akých ďalších procesoch či liečbe ochorení je pre naše telo nepostrádateľný?

Skupina B vitamínov zahŕňa spolu 17 vitamínov. Ich spotreba sa pri rozličných ochoreniach líši. Pre naše telo sú dôležité všetky. Na ich zvýšený prísun by sme si mali dať zvlášť pozor pri veľkom strese, nevyváženej strave a určitých špecifických chorobách.

Čítajte tiež: Veľký prehľad vitamínov. Prečo sú pre ľudský organizmus také dôležité?

Výber dôležitejších vitamínov skupiny B sa odlišuje od odborníka k odborníkovi. V praxi sa často stretávame s vyzdvihnutím významu tohto tria vitamínov: B1, B6 a B12.

Vitamín B1: základný koenzým všetkých buniek

Zo skupiny B vitamínov bol objavený ako prvý. Preto mu bolo pridelené číslo 1. V praxi sa používa viacero jeho alternatívnych pomenovaní: tiamín, thiamin, aneurin a pod. Často sa však označuje ako „vitamín dobrej nálady“.

Zaraďuje sa medzi tzv. psychovitamíny. Môžeme sa stretnúť aj s pojmom „nervový vitamín“, ktorý je odvodený od jeho významu. Ten spočíva hlavne v podpore správneho fungovania nervových buniek.

Mohlo by vás tiež zaujímať: 4 RASTLINNÉ „MLIEKA“ PRE ZDRAVIE

Poznáte účinky vitamínu B1?

  • pozitívne vplýva na činnosť mozgu: Vitamín B1 podporuje tvorbu acetylcholínu. Ide o dôležitú látku, ktorá prenáša nervové impulzy a je nevyhnutná pre správne fungovanie pamäti, pozornosti a chápania. Jej nedostatok sa prejavuje neschopnosťou koncentrácie, neistotou a slabou pamäťou. Viaceré výskumy zároveň potvrdzujú, že vitamín B1 zlepšuje pamäť aj u ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou.
  • priaznivo pôsobí na zdravie srdca: Je preukázané, že vitamínu B1 zabezpečuje vhodnú hladinu kyslíka v krvi. V prípade jeho nedostatku sa srdcová činnosť zoslabuje. Pružnosť srdcového tkaniva sa znižuje, čo následne vedie k pomalému a nepravidelnému pulzu. V krajnom prípade to môže viesť až k zástave srdca.
Čítajte tiež: 5 kľúčových benefitov sladkých zemiakov pre vaše zdravie
  • pozitívne ovplyvňuje nervový systém: Účinkuje proti náladovosti, podráždenosti a depresii. Pri mnohých pokusoch sa zistilo, že jeho pravidelné užívanie zvyšuje čulosť, psychickú výkonnosť a celkovú chuť do života. Navodzuje vyrovnanosť a odstraňuje nervozitu. Dostatočný prísun vitamínu B1 taktiež zlepšuje kvalitu spánku a zmierňuje bolesti hlavy. Niektorí lekári predpisujú doplnky výživy s týmto vitamínom pri liečbe porúch nervovej sústavy (napr. obrna, roztrúsená mozgovo-miechová skleróza, neuritída).
  • podieľa sa na metabolizme sacharidov (premieňa ich na energiu): Vitamín B1 zohráva kľúčovú úlohu v procesoch výroby energie v ľudskom tele. Bunky ho využívajú na premenu sacharidov na využiteľnú energiu. Čím je strava bohatšia na sacharidy, tým väčšie množstvo tohto vitamínu telo potrebuje. 
Zaujme vás: Podkožný tuk na minimum! Sú sacharidové vlny riešením?

V akých potravinách treba vitamín B1 hľadať?

V malom množstve sa nachádza vo viacerých potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu. Nepochybne najbohatším zdrojom sú pivovarské kvasnice (sušené i čerstvé).

Medzi ďalšie zdroje sa zaraďujú hlavne nelúpané obilniny, kukuričné, pšeničné a jačmenné klíčky, ovsené vločky, sója (celé sušené semená), mäso (najmä bravčové), vnútornosti, paradajky, zelené fazuľky, pšeničná múka, orechy a nelúpaná ryža. Spotreba celozrnného chleba je základným zdrojom vitamínu B1. Preto mu radšej dajte prednosť pred bielym pečivom.

Aké dávkovanie by sme mali dodržiavať?

Odporúčaná denná dávka vitamínu B1 je pre mužov 1,2 mg-1,5 mg a pre ženy 1,1 mg. U detí sa pohybuje v rozpätí 0,3-1,4 mg denne. Vyššia dávka 2 mg denne sa odporúča tehotným a dojčiacim ženám. Na liečebné účely je to, dokonca, až 25 mg. Vitamín B1 sa v tele neukladá.

Jeho zásoba vydrží telu približne na 4 až 10 dní. Preto musí byť v primeranom množstve neustále súčasťou našej stravy. Spôsob, akým pripravujeme jedlo (jeho tepelná úprava), zohráva pri spracovaní potravín dôležitú úlohu. Ovplyvňuje totiž výsledný obsah živín, a teda aj vitamínov.

Pri varení zeleniny sa môže zničiť dokonca 60-70 % vitamínu B. Avšak vývar zo zeleniny sám o sebe si zachováva 70-90 % vitamínu B.

Čítajte tiež: Kešu orechy: Aké výhody vám prinesie ich pravidelná konzumácia?

Pri dopĺňaní vitamínu B1 je dôležité uvedomiť si ešte jednu vec. Aj keď má každý vitamín B v organizme svoju vlastnú úlohu, často pracujú spolu. Navzájom sa pozitívne ovplyvňujú. Ak sa teda rozhodujete pri výbere doplnku výživy s vitamínmi B, uprednostnite produkt s komplexom vitamínov B skupiny. Je určite lepšie prijať ich do tela spoločne, pretože predávkovanie jedným z vitamínov môže spôsobiť nedostatok iného.

Inšpirácia pre vás: Do lesa na hríby... Recepty z húb, vyskúšajte!