Nerozumiete etiketám na potravinových doplnkoch? Poďme sa zorientovať.

Jana Trundová | 29. máj 2017
Nerozumiete etiketám na potravinových doplnkoch? Poďme sa zorientovať.

Tiež si nie ste istí, o čom vlastne na etiketách potravinových doplnkov čítate a máte podozrenie, že tentoraz sa štúdiu chémie nevyhnete, pretože kto je pripravený (v tomto prípade poučený), nebýva prekvapený? Nie je to nutné, stačí si stručne objasniť niektoré termíny, aby informácie o produkte dávali zmysel.

Vitamíny

Životne dôležité organické zlúčeniny potrebné v malých množstvách, s konkrétnymi úlohami v organizme. Hypovitaminóza nie je to isté, čo avitaminóza. Oboje je spôsobené zlým vstrebávaním niektorých vitamínov alebo ich nedostatočným prísunom zo živočíšnej a rastlinnej stravy (stav možno do istej miery kompenzovať kvalitnými potravinovými doplnkami, druhá diagnóza je však oveľa závažnejšia).

Mikroelementy alebo makroelementy

Životne dôležité prvky, ktoré majú svoje presné určenie vo fungovaní organizmu, napríklad posilňujú obranyschopnosť, zúčastňujú sa krvotvorby, udržujú zdravie buniek.

Éterické oleje 

Zložité kombinácie prchavých organických látok, ktorých súčasťou sú účinné bioaktívne látky. Pri liečbe tak využívajú maximálnu silu rastlín, výborne fungujú preventívne. Je na nich postavená aromaterapia, ktorú aj skeptická západná medicína prijíma ako vhodný podporný prostriedok pri liečbe, priznáva jej najmä dokladovateľný pozitívny vplyv na psychiku.

Polysacharidy – sacharidy, ktorých molekula je zložená z viac ako desiatich jednoduchých sacharidov. Slúžia ako zásobáreň energie, tvoria medzibunkovú aj vnútrobunkovú látku, podieľajú sa na stabilizácii tohto priestoru, majú v systéme buniek stavebnú aj udržiavaciu funkciu.

Smoly

Komplexné zmesi organických zlúčenín, ktoré majú antibakteriálne účinky. Pôsobia proti hnilobným procesom v organizme, pomáhajú prečisťovať dýchací systém. Nachádzajú sa hlavne v ihličnanoch a v tropických rastlinách.

Lignany

Fenolické látky vyskytujúce sa v niektorých rastlinách. Ide o metabolity zúčastňujúce sa látkovej premeny. Vykazujú aj estrogénne účinky, takže sa predpokladá ich vplyv na fungovanie reprodukčného systému. Majú ale hlavne antivírusové, antibakteriálne, antiparazitárne a antioxidačné účinky.

Organické kyseliny

Nájdete ich tiež pod názvom hydroxy-kyseliny. Takmer vo všetkých rastlinách sa vyskytujú vo voľnom stave, prípadne ako soli a étery.

Majú nemalú úlohu: bez nich by nemohol prebiehať rad fyziologických procesov. Potrebujeme ich pri látkovej výmene, udržiavaní acidobázickej rovnováhy v norme, pri brzdení degenerácie buniek, pretože fungujú ako antioxidanty. Bijú sa s leukotriénmi, aby v tele nevznikol zápal a okrem iného tak chránia pred srdcovými chorobami aj alergiami.

Čítajte tiež: FYTOTERAPIA - využívaná viac ako konvenčné lieky a záujem o ňu stále narastá. Ako je to možné?