Nielen melanón.. Pozor na ďalšie zhubné kožné nádory.

Gabriela Bachárová | 28. február 2017
Nielen melanón.. Pozor na ďalšie zhubné kožné nádory.

V prípade malígneho melanómu je životne dôležité prísť včas, kvôli nádeji na vyliečenie. Ako je to pri iných zhubných kožných nádoroch?

Nielen MELANÓM…

Okrem malígneho melanómu existujú ešte dva druhy zhubných kožných nádorov. Ani zďaleka však neboli také nebezpečné ako melanóm a vznik metastáz je u nich ojedinelý.

Čítajte tiež: Materské znamienka - ako vznikajú a na čo treba dávať pozor?

BAZALIÓM

Bazalióm – vôbec najčastejší typ zhubného kožného nádoru. Vyskytuje sa hlavne v staršom veku na miestach, ktoré boli počas života veľa vystavované slnku – na tvári, hlave a horných častiach trupu.

Bazalióm najčastejšie vyzerá ako nehojaci sa a rastúci vred, niekedy môže mokvať či hnisať. Postihnutého neohrozuje na živote, nikdy nezakladá metastáz, ale môže utláčať okolité tkanivá, je preto vhodné ho chirurgicky odstrániť. Odborníci zaraďujú bazalióm na stupeň medzi zhubnými a nezhubnými nádormi.

„Počet materských znamienok nezávisí len od genetiky, ale aj od vystavovania sa slnku."

Mohlo by vás zaujímať: Ako sa znamienka vyšetrujú a čo je dôležité zvážiť pred ich odstránením?

SPINALIÓM

Spinalióm – v prípade spinaliómu sa už jedná o agresívnejší kožný nádor, ktorý môže niekedy metastázovať, ale vo väčšine prípadov, podobne ako bazalióm, len ničí tkanivo vo svojom okolí, a to aj do hlbších vrstiev.

Spinalióm vyzerá ako tuhší uzlík ružovej či červenej farby, ktorý sa postupom času zväčšuje do výšky aj do šírky. Liečba je najčastejšie chirurgická.

„Materské znamienka si pravidelne sami vyšetrujte a ak ich máte rizikové, navštevujte raz ročne dermatológa."

Znamienka si nechajte odstrániť v zime alebo na jar

Najlepšie obdobie, kedy si nechať chirurgicky odstrániť materské znamienko, je práve teraz. Chladnejšie počasie má niekoľko podstatných plusov v porovnaní s horúcim letom.

Chlad urýchľuje hojenie rany, miesto zákroku tiež menej bolí. A jazva bude veľmi pravdepodobne menšia a "krajšia". To vďaka tomu, že v zimnom alebo jarnom období nehrozí rozširovanie ciev vplyvom tepla, naopak, cievy sa sťahujú. Znižuje sa tým riziko, že v mieste vznikne zápal, ktorý by mohol spomaľovať a zhoršovať proces hojenia. V lete by navyše na jazvu mohlo svietiť slnko a spôsobiť nepekné pigmentové škvrny.

Čítajte tiež: Rakovina kože. Čo vás zaujíma…