Počuli ste už o "atletickej anorexii"? Týka sa iba športovcov?

Dagmar Baluchová | 17. júl 2017
Počuli ste už o

Áno, anorexia má čo do činenia aj so športovcami. Všeobecne sa zaužíval pojem „atletická anorexia“, ale v skutočnosti sa netýka iba vyznávačov atletiky. Aké dôsledky môže mať nekontrolované chudnutie na ľudský organizmus, nám načrtne PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD., odborník na optimálnu výživu, životosprávu a extrémnu kondíciu...

„Žijeme v obezogénnom prostredí, ktoré je vďaka médiám a trendom skresľované ideálmi krásy. Na jednej strane vidíme všade okolo seba ľudí s nadváhou, a potom v médiách sledujeme, ako sa dajú dosiahnuť úžasné výsledky „len” za pár mesiacov.

Čítajte tiež: Kde končí chudnutie a začína anorexia?

Atletická anorexia

Nič nie je vzdialenejšie realite ako tento klam, ktorému podliehajú takmer všetci. Lenže problém má širšie súvislosti, ako by sa mohlo zdať.

Ak odhliadneme od tých, na ktorých nadváhu skutočne vidíme, tak drvivá väčšina štíhlych ľudí trpí, paradoxne, skrytou obezitou, ktorá má podobný rozmer. To v preklade znamená, že ich objem svalovej hmoty je taký malý, že zvyšné kontúry postavy formujú hrubé vrstvy tuku.

Bude vás tiež zaujímať: Ako cvičenie obnovuje schopnosť spaľovať tuky, dokonca aj keď nechudnete?

Čiže aj dáma s konfekčnou veľkosťou 34 môže mať 30 % podkožného tuku, čo nie je nič výnimočné. A dokonca aj športovkyne môžu mať tento problém, hoci možno veľmi intenzívne trénujú.

Hormonálna sústava a metabolizmus týchto ľudí sú natoľko poškodené rokmi experimentovania, že potrvá dlhé mesiace až roky, kým sa ich telo spamätá a znormalizuje (najmä hormonálna sústava). To sa však nedá dosiahnuť cez ďalšie experimentovanie a znásilňovanie metabolizmu (diétami, tréningom, experimentovaním).

Chcete sa dostať za 3 mesiace do formy?

Počuli ste už o tejto efektívnej diéte? Presne takto nejako znejú návody, ktoré v konečnom dôsledku vedú k horšiemu stavu ako na začiatku. Z krátkodobého pohľadu svoj cieľ dosiahnete, ale vymeníte ho za dlhodobé problémy, ktoré sa budú odstraňovať len veľmi ťažko a veľmi pomaly.

Čítajte tiež: Obľúbené hollywoodske diéty. Ktoré to sú a aké sú ich úskalia?

Kto ovláda atómovú elektráreň, nemôže stláčať gombíky, kedy sa mu zachce a v hocijakom poradí. Musí sa to naučiť robiť správne a zodpovedne, inak to buchne (nadváha, strata zdravia, metabolické poškodenia, iné).

Toto všetko zaberá roky času, učenia sa a nadobúdania skúseností, čo sa v dnešnej uponáhľanej dobe zdá byť nereálne. Ale ľudské telo je podstatne komplikovanejšie ako akákoľvek atómová elektráreň na svete. (Viac informácií k tejto téme nájdete na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov, v článku Metabolické znásilnenia a fitness priemysel.)