Potrebujete v práci podať maximálny výkon po prebdenej noci? Aj spánok sa dá hackovať.

Jana Trundová | 12. máj 2017
Potrebujete v práci podať maximálny výkon po prebdenej noci? Aj spánok sa dá hackovať.

Prebdieť pár nocí nad počítačom a na druhý deň nakopnúť motory a podávať v práci maximálny výkon? Dá sa to. Spíte pár hodín a po prebudení sa cítite skvele. Kto by si to neprial? Len musíte vziať do úvahy, že spánkové hackerstvo je extrém. Módny, účinný, ale nie pre každého.

Sú nespavci od detstva, ktorým príroda či gény (ak chcete) nadelili temperament, ktorý bežní smrteľníci nechápu. Nájdete ich napríklad medzi lekármi. Po dennej ambulancii si odslúžia dramatickú noc na pohotovosti, tri hodiny spia a večer si idú dať zápas v tenise.

Majú za sebou veľmi ťažký pracovný týždeň a víkend strávia aktívne. Lenže, nielen tieto úkazy prírody mávajú pracovný náklad taký, že jeden deň je pre nich málo. Dokončujeme projekty, uzatvárame účtovníctvo a daňové priznania, študujeme popri zamestnaní.

Namiesto siedmich-ôsmich hodín spánku nám ostáva štyri-päť, a napriek tomu musíme fungovať na sto, ba sto desať percent. A ešte sa usmievať na klientov a kolegov.

Tiež sa vás to týka?

Poradíme vám, ako sa s týmito krízovými situáciami ľahšie vysporiadať, bez toho, aby vás položili na kolená. Vtip je v tom, že o čo je spánok kratší, o to by mal byť kvalitnejší. Keď v tom idú experti zo Silicon Valley, prečo nie my? Pozor, hackovanie spánku nie je cestou pre zamestnané matky rodín, ktorým sa v čase, keď „šturmujú“, o deti sa nemôže postarať niekto iný.

Spánkoví profesionáli

Pracovať v noci do vyčerpania a prebudiť sa o tretej ráno pri počítači je zle. Na druhý deň budete nepoužiteľní. Funkčné je naučiť sa v etapách života náročných na výkon spať profesionálne, takže vziať do úvahy fungovanie svojho neurologického systému a natrénovať si pravidlá, ktoré je nutné dodržiavať, aj keď si na ne môžete len ťažko zvykať.

  • Prvým trikom je nainštalovať do počítačov aplikáciu – tlmiace modré svetlo obrazovky, ktoré, ako je všeobecne známe, potláča produkciu spánkového hormónu melatonínu. Spánkoví hackeri tvrdia, že tak vydržia efektívne pracovať dlho do noci a potom rýchlo zaspať.
  • Ďalším fígľom je takzvaný polyfázický spánok, keď si dlhodobú prácu rozdelíte na cykly. Počas tých dlhých pracujete a krátke máte na zdriemnutie, takže po pár hodinách práce si nastavíte budík a doprajete si krátky, maximálne dvadsať minútový spánok a toto opakujete, pokým je potrebné.
  • Ďalšou metódou je hackovanie spánku v denných periódach.
Čítajte tiež: 10 spôsobov, ako zvýšiť prílev energie

Inšpirácia pre smrteľníkov

Čo robia spánkoví hackeri? Niektoré ich triky môžu byť inšpiráciou. Horúci kúpeľ pred spaním, poháre teplého mlieka s medom alebo postrek vankúšov levanduľovou esenciou to nie sú. Držia sa ale dôkladného zatemnenia spálne, horčíka vo vyšších dávkach a učia sa aj za pomoci terapeutov púšťať z hlavy starosti, ktoré bránia hlbokému spánku. A teraz k ich špecialitám.

Špeciálnu aplikáciu v počítači, ktorá dokáže vďaka senzorom rozpoznať hĺbku spánku a prebudí človeka vo chvíli, keď sa nachádza vo fáze ľahkého spánku, a teda keď vstane čerstvý, si asi každý zhotovovať nebude.

Zaujímavejšie je však vyhýbanie sa modrému svetlu pred spánkom. To sa týka počítačov, ale napríklad aj televízie.

Predtým, ako si ľahnete do postele, ostrieľaní spánkoví hackeri odporúčajú zjesť veľmi sladký a tučný dezert, ktorý zdvihne hladinu cukru v krvi a rýchlo ju nechá klesnúť, takže sa človek rýchlejšie cíti unavený.

Svoju teplú nadýchanú prikrývku vymeniť za ľanové prestieradlo alebo len veľmi, veľmi tenkú malú prikrývku, čo spôsobí, že spánok v najlepšom nepreruší budík, ale v jeho ľahkej fáze úplne prirodzene ranné ochladenie.

Namiesto mäkkých vankúšov si ľahnúť na podhlavníky alebo stočenú osušku či deku, čo je však vhodné pri problémoch s chrbticou konzultovať s ortopédom alebo neurológom. A jednu nie práve príjemnú procedúru: Pracujte, ako dlho chcete, ale než pôjdete do postele, dajte si ľadovú sprchu, a ešte lepšie, kúpeľ. Traduje sa, že človeka skôr prebudí, ale po dlhej práci pri počítači a nad papiermi pôsobí opačne.

Life hacking

Skratky, ktoré vedú k efektívnejšiemu spánku, predlžujúcemu aktívnu časť dňa, sa týkajú aj životnej stratégie. Ide o to, zvýšiť produktivitu všetkých etáp života.

Termín life hacking pochádza zo žargónu počítačových expertov 80. rokov minulého storočia, ktorí potrebovali nájsť vysoko efektívne triky, ako zvládať obrovské množstvá informácií a zostať psychicky zdatní a žiť v náročnom svete aj iný, ako len profesionálny život.

V skutočnosti sú life hackeri dnes všetci, ktorí si život uľahčujú modernými technológiami, napríklad smart telefónom, sporttesterom, prístrojom na meranie spánku. Pri technológiách ale úspešne stoja triky lacné a jednoduché.

Elektroniky máte plný pracovný stôl a pletú sa vám káble? Svet úspešne obletel nápad zachytiť o hranu stola veľké kancelárske sponky na papier a do nich potom „napichať" konce káblov.

Alebo v škatuli vyskladané ruličky od toaletného papiera, v ktorých sú roztriedené drobnosti.

Osvedčené je využívanie darčekových tašiek v bielizníku, takže zvršky ako spodná bielizeň, vreckovky alebo ponožky sa stohujú do výšky, zaberajú menej miesta, a keď siahnete, vždy správne – odpadá čas prehrabovania zásuvky.

Mohlo by vás zaujímať: Vyrobte si hormóny šťastia. Behajte, milujte sa a jedzte dobré jedlo!