Pre rýchle povzbudenie mozgovej činnosti. Táto trojka stojí za pozornosť!

Redakcia | 1. júl 2017
Pre rýchle povzbudenie mozgovej činnosti. Táto trojka stojí za pozornosť!

Kedy poslúžia chytré drogy? Rýchle povzbudenie mozgovej činnosti pred výkonom, dlhšie udržanie pozornosti alebo zlepšenie krátkodobej pamäti... Táto trojka vás v tom podporí.

STOJÍ ZA POZORNOSŤ

Lecitín

Fosfolipid nám dobre známy, pritom v posledných rokoch odsunutý do pozadia. Prirodzene sa nachádza v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu, potravinársky priemysel ho využíva ako emulgátor, napríklad pri výrobe čokolády.

Je základom pre tvorbu významného neurotransmitéru, čiže prenášača nervových vzruchov acetylcholínu. Podstatné je, že už 5 miligramov lecitínu denne, prijímaného počas dlhšieho časového úseku, má preukázateľné pozitívne účinky na mozgovú činnosť, odbornou literatúrou sú najčastejšie spomínané kognitívne a pamäťové funkcie.

Lecitín navyše patrí medzi látky schopné obmedzovať úzkostné stavy (samozrejme, ak nie sú diagnózou vyžadujúcu psychiatrickú intervenciu), a tým významne vylepšovať efektivitu výkonu, druhotne potom sebavedomie.

Tip: 5 mg denne je minimum, uvažujte pokojne o 10 až 15 mg, len dávkovanie prekračujúce slovenské normy konzultujte s lekárom.

DMAE

Tiež ste o ňom počuli hlavne v súvislosti s anti-aging medicínou alebo športovcami, ale nedokázali ste si pod skratkou predstaviť nič konkrétne, skôr vám znela podozrivo? Po prvé, nejde o nič pre organizmus cudzie, DMAE máme bežne v tele, len by sa nám ho v niektorých situáciách hodilo viac.

DIMETYLAMÍN-etanol je ďalší z dôležitých neurotransmitérov. Stimuluje pamäť, zvyšuje koncentráciu, postreh, čiže vnímanie rôznych podnetov a ich bleskové správne vyhodnotenie, pomáha koordinácii a zmierňuje únavu, takže s ním vydržíme vysokú psychickú záťaž dlhšie než bez neho. Najskôr ho ocenia tí, ktorí sa kvôli stresu niekedy „nemôžu ani nadýchnuť“, pretože podporuje okysličovanie organizmu.

Tip: DMAE patrí medzi podporné látky ordinované napríklad pri hyperaktivite alebo špecifických poruchách učenia ako je dyslexia a dysgrafia. A tie, ako vieme, nemiznú s vekom.

Čítajte tiež: Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

GABA

Relaxant, ktorý nám pomáha udržiavať rovnováhu medzi vzrušivosťou a útlmom – laicky povedané. Kyselina gama-amino-maslová navyše posilňuje pôžitok zo sexu a prispieva k pocitu uvoľňujúcej eufórie. Je preto zaujímavá pre tých, ktorí chcú alebo skôr musia stíhať veľa vecí naraz a nedokážu sa uvoľniť, nieto precítiť šťastie a nadšenie.

Pretože GABA dokáže znížiť nadmernú vzrušivosť motorického centra, patrí medzi látky vhodné pre seniorov alebo tých, ktorí trpia hyperaktivitou. Krátkodobo môže poslúžiť v situáciách, keď sa „klepeme ako osiky“, tým, že mozgovú činnosť udrží v normálnom chode.

V druhom rade pomáha GABA zvyšovať prah bolesti, čo pomáha pri intenzívnej športovej aktivite a bolestivej menštruácii. A nie je treba si pravidelne ničiť pečeň silnými medikamentmi vyrábanými presne pre tieto účely.

Kedy poslúžia chytré drogy

  • rýchle povzbudenie mozgovej činnosti pred výkonom
  • dlhšie udržanie pozornosti
  • zlepšenie krátkodobej pamäti
  • vylepšenie nálady a malomyseľnosti
  • spomalenie starnutia mozgu