Schvaľovanie GM plodín: krutá pravda!

Schvaľovanie GM plodín: krutá pravda!

30.7.2017 v kategórii Zdravie, autor Martin Chudý, SPRACOVALA: Dagmar Baluchová foto: iStock.com

Ako môžu byť GM plodiny schválené pre konzumáciu, ak doteraz nebola vykonaná žiadna klinická štúdia na ľuďoch?

Jedna z ďalších vlastností GM plodín je ich schopnosť produkovať insekticídy

Túto vlastnosť má aj GM kukurica MON 810, ktorá sa pestuje na Slovensku. Táto modifikovaná kukurica si vytvára vlastné Bt toxíny, ktoré sú smrteľné pre jej škodcov (vijačka kukuričná).

Bt toxíny sa síce bežne používajú pre ochranu kukurice, ale len nárazovo, zatiaľ čo GM kukurica vytvára Bt toxíny nepretržite. Práve tieto Bt toxíny z konzumácie GM plodín boli objavené v krvi ľudí, tehotných žien a ich ešte nenarodených detí.

Čítajte tiež: Šokujúce! Zdravotné riziká spojené s konzumáciou potravín s GMO.

Aj keď biotechnologické spoločnosti tvrdia, že tieto Bt toxíny sú v ľudskom organizme neškodné, ani oni nemôžu poprieť, že konzumácia týchto GM plodín dodáva do ľudského či zvieracieho organizmu pesticídy vo zvýšenom množstve. A kto by chcel mať pesticídy vo svojom tele, aj keby boli údajne neškodné?

Vyššie opísané dôvody môžu pravdepodobne za to, že konzumáciu GM plodín a potravín s ich obsahom v skutočnosti neodporúča žiadny uznávaný výživový odborník a lekár vo svete.

Či už sa jedná o obhajcov nízkosacharidovej alebo nízkotučnej stravy, vegetariánstva a vegánstva, surovej stravy či iného výživového štýlu, všetci výživoví odborníci odporúčajú vyhýbať sa konzumácii GMO.

Bude vás tiež zaujímať: Etikety na potravinách - ako zavádzajú?

Ako potom môžu byť GM plodiny schválené pre konzumáciu, ak doteraz nebola vykonaná žiadna klinická štúdia na ľuďoch?

Schvaľovanie GM plodín

Zodpovedné úrady v USA (ako FDA a USDA) považujú GM plodiny za bezpečné a vôbec nevedú žiadne nezávislé testy pre nové GM plodiny a stačia im štúdie výrobcov, že sú tieto nové GM plodiny bezpečné pre ľudskú konzumáciu.

Celý proces zavádzania nových GM plodín do potravinového reťazca bez ich hlbšieho testovania je v USA výrazne urýchlený dereguláciami zo strany štátu, a preto sa nové a takmer neotestované GM plodiny rýchlo a ľahko dostávajú na americký trh. 

V Európe je situácia o niečo iná a EFSA síce vyžaduje štúdie o bezpečnosti nových GM plodín, ale tieto štúdie vedú samotní výrobcovia GM plodín a trvajú najdlhšie 3 mesiace. Okrem toho, tieto štúdie boli opakovane vystavené veľkej kritike z vedeckých kruhov a viacerí členovia schvaľovacieho panelu EFSA čelia konfliktu záujmov (rovnako ako v FDA).

Čítajte tiež: Vplyv GM plodín na zdravie. Čo by ste mali vedieť?

Krutá pravda

Z toho vyplýva, že kŕmenie hlodavcov (potkany, myši) GM plodinami počas 3 mesiacov stačí FDA a EFSA na to, aby prehlásili GM plodiny za bezpečné pre celoživotnú ľudskú konzumáciu. Zaujímavosťou je, že nikto nechce sponzorovať nezávislé a dlhodobé štúdie vplyvu konzumácie GM plodín.

Pokiaľ takéto štúdie vzniknú a preukážu negatívny účinok konzumácie GM plodín, autori štúdie sú zatracovaní, prepustení z dlhoročnej práce a ich meno je poškvrnené (napr. Arpád Pusztai, Gilles-Éric Séralini, Andres Carrasco, Irina Ermakova, Ignacio Chapela, David Quist, Terje Traavik alebo Manoela Malatesta).

Mohlo by vás tiež zaujímať:  Najčastejšie pestované GM plodiny. Aká je situácia v Európe?

Komentáre