Šípky: Zdravie a krása v jednom

redakcia FITštýl | 21. október 2018
Šípky: Zdravie a krása v jednom

Šípky neodmysliteľne patria k jeseni. Prvé chladnejšie dni si mnohí bez chutného aromatického šípkového čaju ani nevedia predstaviť.

Šípky - zázrak z divokej prírody

Od pahorkatín až do hlbokých lesov. Kríky ruží zdobiace voľnú prírodu sú nielen pastvou pre oči, ale aj užitočným pomocníkom v domácnosti. Šípky sa už tradične zbierajú od septembra až do mrazivého novembra. Najlepšie je vyberať si miesta ďalej od ciest a znečistených miest.

Plody ruže obsahujú mnohé cenné látky. Sú plné vitamínu C, takého dôležitého práve pre podporu imunity, ktorej jesenné obdobie dáva poriadne zabrať.

Obsahujú tiež vitamín E – vitamín krásy, ktorý pôsobí tiež ako významný antioxidant, podporuje tvorbu červených krviniek a vďaka schopnosti obnovovať a budovať svalovú hmotu sa zíde športovo založeným typom.

Provitamín A, v šípkach obsiahnutý, ovplyvňuje kvalitu buniek, vlasov, zubov, kože, ale aj slizníc. Napomáha organizmu využívať bielkoviny, preto ho, takisto ako vitamín E, môžeme považovať za prvok krásy.

Okrem rozmanitých pozitívnych a pre život nevyhnutných funkcií vitamínov radu B sa šípky môžu pýšiť aj vitamínom K, ktorý sa stará o zdravé a silné kosti a lepšiu regeneráciu vápnika.

Flavonoidy nad zlato

Podobne ako hrozno či kakao, aj šípky sú plné flavonoidov. Tie sú skutočným darom pre zdravie človeka, čo potvrdili aj viaceré výskumy. Antioxidačné vlastnosti šípky chránia organizmus pred voľnými radikálmi, sú obranou zdravia buniek aj genetického materiálu. Pri pravidelnej konzumácii významne znižujú riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení,prevenciou proti vírusovým ochoreniam a postarajú sa tiež o zdravie imunitného systému.

Šípka a jej liečivá sila
Prečítajte si tiež:

Šípka a jej liečivá sila