Staré známe CÉČKO - prečo je vitamín C pre telo nenahraditeľný?

Ing. Vladimíra Mihálová | 16. október 2017
Staré známe CÉČKO - prečo je vitamín C pre telo nenahraditeľný?

Užívate „céčko“ v šumivých tabletách? Vitamín C toho dokáže veľa: pomôže pri infekciách, trávení, chráni pred škodlivými látkami a stresom. Čo tak pridať do jedálneho lístka aj jeho prírodné zdroje?

Pre svoje rozmanité účinky na ľudský organizmus patrí vitamín C k najvýznamnejším vitamínom. Je nevyhnutný pre funkciu celého tela. Považuje sa za veľmi účinný antioxidant, ktorý chráni bunky pred škodlivými útočníkmi, a tak posilňuje celkovú obranyschopnosť.

Čítajte teiž: Grapefruitový extrakt ako citrusový zázrak. Čo všetko dokáže?

Likviduje najmä agresívne molekuly kyslíka vznikajúce stresom, nedostatkom spánku, fajčením, alkoholom a toxickými látkami životného prostredia.

Historický objav

„Bez toho, aby som chcel, stal som sa otcom jedného vitamínu“, vyhlásil maďarský biochemik Albert Szent-Györgyi. Dlhé roky sa pokúšal nájsť látku, ktorá by dokázala zastaviť oxidačný proces v bunkách. Vo väčšom množstve ju objavil v červenej paprike.

Odporúčame tiež: Cesnakový elixír, čaj, či likér? Vyberte si.

Pomocou tejto látky bolo možné vyliečiť chorobu z podvýživy - skorbut, preto ju nazval A-skorbinovou kyselinou. Za tento objav a izoláciu vitamínu C dostal v roku 1937 Nobelovu cenu. O účinkoch tohto vitamínu sa však vedelo už dávno predtým.

Britský moreplavec James Cook chcel na svojich plavbách okolo sveta ochrániť svoju posádku práve pred skorbutom. A tak im prikázal jesť citróny. Urobil veľmi dobre, pretože citrón a limeta obsahujú najväčšie množstvo vitamínu C spomedzi všetkých citrusových plodov.

Pre telo je nenahraditeľný

Vo vode rozpustný vitamín C sa podieľa na mnohých funkciách organizmu. Nepriamo posilňuje odolnosť: je životne dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý drží pohromade kožu, tkanivá, chrupavky, kosti, väzy a posilňuje cievy.

Odolnosť podporuje aj priamo:

  • Chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Zúčastňuje sa na tvorbe červených krviniek a obranných buniek.
  • Významnú rolu zohráva pri hojení rán.
  • Zabraňuje vzniku karcinogénnych látok, a tak môže telo chrániť pred rakovinou.
  • Umožňuje zníženie cholesterolu v krvi a detoxikáciu organizmu cez pečeň.
Prečítajte si aj: AVOKÁDO, nenahraditeľná lahôdka a vitamínová bomba v jednom.

Okrem toho spolupracuje s ďalšími vitamínmi a chráni ich pred oxidáciou. Stará sa o vstrebanie vápnika a uľahčuje prijatie železa aj z rastlinných potravín. To je dôležitý fakt pre tých, čo konzumujú málo živočíšnych produktov, alebo žiadne.

V neposlednom rade sa vitamín C zúčastňuje aj na tvorbe hormónov. Jeho účinky môžete oceniť aj pri diéte. Tento spoľahlivý „tukožrút“ povzbudzuje hormóny, ktoré aktivizujú spaľovanie tukov.

Mohlo by vás zaujímať: Zaostrené na ANTIOXIDANTY