Ste milovník kávy? Toto by ste mali vedieť!

Zuzana Vrecková | 23. marec 2017
Ste milovník kávy? Toto by ste mali vedieť!

Ak si ráno neviete predstaviť bez energetického nakopnutia v podobe kávy, mali by ste vedieť niektoré skutočnosti, ktoré súvisia s jej kvalitou.

Trh je zaplavený mnohými kvalitnými produktmi, ale rovnako aj ich lacnými napodobeninami. Mali by sme sa preto, z úcty k nášmu telu, zaoberať tým, či pijeme pravú kávu, alebo len hnedú vodu s vôňou kávy.

Nezastávame názor, že len drahé veci sú kvalitné, ale lacnejšie kávy majú nižšiu cenu, pretože zrnká sú naozaj nízkej kvality a visí nad nimi varovný prst, že sa medzi ne zamiešali aj zrná s plesňou.

Do tela si tak dobrovoľne zavádzame dávku toxínov v podobe instantných káv a káv, ktoré sú opražené na príliš tmavú farbu. Je preto veľmi dôležité poznať pôvod kávy.

Vedecký žurnál Food Control vo svojom 28. vydaní z decembra 2012 publikoval výsledky štúdie zameranej na zistenie obsahu karcinogénneho ochratoxínu A v bežne predávaných instantných kávach. Odobratých bolo 44 vzoriek rozpustných káv, ktoré sa dajú bežne kúpiť v supermarketoch a ďalších 6 vzoriek výrobkov obsahujúcich takúto kávu. Merania preukázali výskyt ochratoxínu A až v 96 % vzoriek.

Mykotoxíny sú sekundárne metabolity produkované plesňami a majú nepriaznivé účinky na zdravie ľudí i zvierat. Ochratoxín A (OTA) je mykotoxín produkovaný hubou Aspergillus ochraceus, ktorý je pre človeka potenciálne karcinogénny a neurotoxický.

U laboratórnych myší a potkanov bol pozorovaný výskyt karcinómu pečene a obličiek. U človeka môže tiež vyvolať Alzheimerovu alebo Parkinsonovu chorobu.

Preto ak chcete byť kávičkárom, dajte si záležať na tom, aby ste siahali po kvalitnej a zdravej káve.

A čo organická káva?

Bio boom zaplavil svet. O tom, či z nás chcú predajcovia prostredníctvom marketingu „vytrieskať“ dvakrát viac peňazí za rovnaký produkt, sa písalo už veľa. Jedna vec však zostáva nemenná, za kvalitu sa pripláca a tak ako suroviny dostanete v inej kvalite od farmára a v inej zo supermarketu, rovnaké meradlo platí aj pri káve.

Áno, organická káva je drahšia, ale okrem toho musí spĺňať aj iné podmienky, napríklad sa pestuje na farme, ktorá minimálne tri roky nepoužíva žiadne chemické látky, pestuje sa izolovane od ostatných druhov, udržuje kvalitu pôdy.

Musí mať svoj rodný list a certifikát. Takáto káva na sebe často nosí označenie „fair trade“, teda spravodlivý obchod, ktorý sa snaží dosiahnuť väčšiu rovnováhu v medzinárodnom obchode. Táto značka zabezpečuje lepšie obchodné podmienky, tiež zabezpečuje práva utláčaných výrobcov a pracovníkov.

V praxi to teda znamená, že ak si kúpite kávu s týmto označením, pracovník na plantáži, zbierajúci bobule, dostane naozaj spravodlivú hodinovú mzdu a nebude vykorisťovaný ako mnohí Filipínci, ktorí tkajú koberce za 20 centov. To je tiež jeden z dôvodov, prečo je cena takejto kávy vyššia.

Obdobne to funguje aj s vajíčkami. Vajíčka sliepok, ktoré sú chované vo voľnom výbehu, sú dvakrát drahšie ako tie z klietkového chovu. Nuž, niekto za kvalitu zaplatiť musí a je to spravidla konečný spotrebiteľ.

Mohlo by vás zaujímať: Legenda o káve. Poznáte ju?