Tajomstvo sveta minerálov. Môžeme sa predávkovať?

Redakcia FIT štýl | 8. marec 2017
Tajomstvo sveta minerálov. Môžeme sa predávkovať?

Berieme ich tak samozrejme, že o nich väčšinou ani nepremýšľame a keď kupujeme potravinový doplnok, väčšinou sledujeme len tie prvky, na ktoré sme práve zamerali svoju pozornosť.

Minerálne látky sú zlúčeniny niekoľkých prvkov, nerastné látky bez energetickej hodnoty. Ich skutočná hodnota pre život človeka je však nevyčísliteľná. Sú to látky pre náš organizmus nenahraditeľné, hoci sa ich potreba pohybuje v mikrogramoch. Dôvodov, keď je vhodné siahnuť po potravinovom doplnku so širokým spektrom minerálov, je mnoho.

Najčastejšími sú jednostranné diéty, nedostatočná výživa daná zlými stravovacími návykmi, dlhodobo zvýšená hladina stresu, či už pramení z psychického preťaženia alebo zlého životného prostredia, značná fyzická aktivita, obdobie rastu alebo, naopak, starnutie, tehotenstvo, chronické ochorenia, užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo napríklad liečba antibiotikami.

Svet minerálnych látok je pritom farbistý a keď do neho vstúpime s porozumením, môžeme svojmu organizmu veľmi prospieť.

Kľúčové otázky sú: „Čoho práve viac?” a „Koľko?”..

Presné stanovenie vhodnej dávky a kombinácie komplikuje jedna dôležitá vec – aby toho bol lekár alebo lekárnik schopný, potreboval by poznať výsledky vyšetrenia krvi a najlepšie aj odborné stanovenie obsahu minerálnych látok v tkanivách. To väčšinou k dispozícii nemá.

Preto je potrebné vziať do úvahy, že odporúčané dávky sú orientačné a že sa tiež menia podľa životnej situácie.

TIP:
Čoraz obľúbenejšie je v posledných rokoch vyšetrenie hladiny minerálnych, ako aj ostatných dôležitých látok v tele z vlasov. 

Môžeme sa predávkovať?

Áno, môžeme, ale našťastie to nie je také jednoduché. Je dobré poznať hlavné skupiny minerálnych látok podľa ich potreby v organizme, okrem iného preto, že makroprvkami sa jednorazovo len tak nepredávkujete, čo sa však môže stať u stopových prvkov – mikroprvkov.

Ďalšia vec je dlhodobé užívanie vysokých dávok niektorých minerálov. S dávkami vyššími než je potrebné si organizmus nejakú dobu väčšinou poradí, raz sa však „nasýti" a potom môže dôjsť k zdravotným problémom.

Medzi makroprvky patrí najmä horčík, vápnik, draslík, sodík a charakterizuje ich pomerne vysoká denná potreba, počítajúca sa v stovkách miligramov. Ak sa denná potreba minerálnej látky pohybuje maximálne do stovky miligramov, hovoríme o mikroprvkoch alebo tiež, laicky povedané, o stopových prvkoch – nimi sú napríklad železo, zinok, selén, chróm, mangán, fluór, kremík.

Najčastejšie uvádzané riziká sú po vysokom užití železa a selénu. Patria medzi najcitlivejšie. Problémy môžu nastať, ak by ste jednorazovo užili dávku päťkrát presahujúcu hodnotu najvyššieho odporúčaného denného príjmu (DDD).

Prečítajte si tiež: Poznáte MUMIO? Čierny zázrak alebo podvod?

Pre vápnik je hodnota toxicity raz taká veľká, teda nemali by ste jednorazovo desaťkrát prekročiť odporúčanú dennú dávku. Najvyššie odporúčané dávky sú pritom stanovené veľmi opatrne, v prípade potravinových doplnkov sa pohybujú v nízkych hladinách, preto skôr môže vyvstať situácia opačná k predávkovaniu, čiže, že niektorých látok môžeme prijímať menej, než by sme potrebovali.

Posudzovanie vhodnej dávky minerálnych látok, najmä ich zvyšovanie, je v kompetencii praktického alebo odborného lekára, nie laika!