Trápi vás nadúvanie a vetry? Poradíme vám ako sa im vyhnúť

Mgr. Alena Pethoova; zdroj: Ako sa liečiť vhodnou stravou | 14. september 2017
Trápi vás nadúvanie a vetry? Poradíme vám ako sa im vyhnúť

Nadúvanie nie je nič iné ako plynové bubliny v čreve, vyvolané väčšinou neúplným trávením. Nadúvať môžu strukoviny, kel, banány, reďkovka a všetky potraviny, na ktoré existuje v organizme alergia.

Príčinou nadúvania môžu byť aj niektoré ochorenia ako alergie, zápaly čreva, podráždenie žalúdka alebo gastritída (zápal žalúdka). Čo pomáha vášmu tráveniu?

Nadúvanie a vetry - takto sa im vyhnete

Vitamín B6 (pyridoxín), vitamín D, vápnik

Môžu pomôcť v prípade, ak nadúvanie vzniklo zlým trávením bielkovín (prejavuje sa ako riedka, silne zapáchajúca stolica), ktoré nastalo nedostatkom žalúdočných kyselín.

Vitamín D sa tvorí v koži pomocou slnečného svetla, vápnik sa nachádza v sezame, kapuste, brokolici, čokoláde a orechoch, pyridoxín v obilnom zrne, pivovarských kvasniciach a zemiakoch.

A čo vitamín B1? Čítajte: Naše telesné i duševné zdravie posilní „vitamín dobrej nálady“.

Pozor! Fajčenie a užívanie antikoncepčných tabletiek ničí pyridoxín, nápoje ako kola a sladené limonády, hotové pokrmy, konzervované potraviny sťažujú kvôli obsahu fosfátov zásobovanie vápnikom.

Kuchynská soľ (chlorid sodný)

Často pomáha pri nadúvaní kojencov (známa trojmesačná kolika) – stačí dať trochu soli do kojeneckej fľaše. Ak po konzumácii stravy bohatej na sacharidy (puding, cestoviny) trpia nadúvaním dospelí, tak pridajte do jedla trochu viac soli, alebo zjedzte osolenú uhorku.

Čítajte tiež: Prečo je morská alebo himalájska soľ zdravšia ako obyčajná soľ?

Pivovarské kvasnice

Povzbudzujú trávenie, podporujú predovšetkým vyplavenie slín, takže potrava sa dostane do traktu žalúdok-črevá už dobre predtrávená. Vyvarujte sa sladkým nealkoholickým nápojom, pite zelený a čierny čaj. Ku každému jedlu zjedzte čakankový alebo hlávkový šalát.

Octová lekáreň

Ocot vyvolá tvorbu slín, a tým zlepšuje trávenie. Zmiešajte jablčný alebo hroznový ocot s medom (najlepšie s tmavým) a vodou v rovnakom pomere. Pite jeden likérový pohárik pred každým jedlom, ale pred prehltnutím podržte zmes niekoľko sekúnd v ústach.

V prípade, že naďalej trpíte nadúvaním, odporúča sa príprava špeciálneho tráviaceho octu: Potrebujete k tomu:

  • 15g rasce, 15g fenikla, 30g jemne nasekaného čerstvého zázvoru a 500 mililitrov vínneho octu. Zmiešajte všetky prísady v jednej fľaši, dobre ju uzavrite a nechajte pri izbovej teplote dva týždne uležať. Potom preceďte bylinky cez filter. Pite jeden likérový pohárik pravidelne pred jedlom. 

Harmančekový čaj so sladkým drievkom

Starým domácim prostriedkom proti nadúvaniu je harmančekový čaj so sladkým drievkom. 2 čajové lyžičky harmančeku zalejte šálkou vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať, potom rozpustite v čaji 20g sladkého drievka. Pite 1-2 šálky denne.

Čítajte tiež: 5 top čajov, ktorých účinky sú overené časom