KURKUMA: Jej účinky sú zázračné

Redakcia | 17. december 2018
KURKUMA: Jej účinky sú zázračné

Kurkuma, známa aj ako indický šafran, je jedinečnou liečivou rastlinou. Korenie, ktoré sa z nej vyrába, pôsobí ako životobudič, ochranca pred starnutím a významný prostriedok proti zápalovým ochoreniam.

Kurkuma ako ju nepoznáme

Farbou pripomína vzácny šafran a jej chuť je natoľko špecifická, že si ju jednoducho nemôžete pomýliť. Korenistý nádych s arómou zázvoru i pomarančov sa stal obľúbeným prostriedkom v indickej i čínskej kuchyni a v posledných desaťročiach patrí do bežnej výbavy takmer každej európskej gazdinky.

Na východnej pologuli sa však význam kurkumy nevzťahoval iba na jedlo. Jasno žltým práškom sa maľovali šaty, slúžil a dodnes slúži ako všestranné farbivo, a dokonca mu pripisujú magickú moc.

...chráni vnútorné orgány, je protizápalová, harmonizuje hladinu cukru v krvi...

Kurkuma ako ochranca pred zlými duchmi a zarieknutím sa dávala do amuletov, či poprašovala postihnuté miestnosti a priestory. Zdravotné účinky kurkumy nepatria do kategórie šarlatánskych liečiteľov.

Kurkuma ako anti-age prostriedok

Mnohé výskumy a štúdie potvrdzujú, že kurkumín, ktorý sa v rastline nachádza, napomáha blokovať nádorové bujnenie a dokáže tak chrániť pľúca, prostatu, kožu, či hrubé črevo. Toto, dnes už voľne dostupné korenie pôsobí aj proti voľným radikálom a tým spomaľuje starnutie a chradnutie buniek.

Kurkuma nielenže chráni vnútorné orgány, je protizápalová, ale harmonizuje aj hladinu cukru v krvi. Užitočná bude preto nielen pre diabetickú liečbu, ale aj pri kúrach na prečistenie krvi.

Bylinky na pokojný spánok
Prečítajte si tiež:

Bylinky na pokojný spánok

Kurkumový životobudič

Čaj, ktorý vraj nabudí zmysly, ozdraví a osvieži telo i myseľ, si pripravíte jednoducho. Na indický elixír varte v pol litri vody necelú lyžičku kurkumy desať minút.

Odstavte z plameňa a pokiaľ máte chuť, môžete do čaju pri lúhovaní pridať aj lyžičku nastrúhaného zázvoru.

Keď čaj vychladne do príjemne teplého nápoja, vmiešajte doň med a ochuťte ho citrónom. Ráno vás kurkumový životobudič vzpruží do celého dňa.

Prastará Špalda
Prečítajte si tiež:

Prastará Špalda