Využite účinky zázvoru NIE LEN pri chrípke

Diana Mašlejová | 3. apríl 2017
Využite účinky zázvoru NIE LEN pri chrípke

Obľúbený je nielen pre svoju zaujímavú korenisto-sladkastú chuť, ale aj kvôli mnohým pozitívnym účinkom na ľudský organizmus...

Známy pomocník pri chrípke

Zázvor sa v našich zemepisných šírkach uchytil najmä ako domáci liečiteľ nepríjemného prechladnutia. Jeho utlmujúce účinky na množenie baktérií a vírusov potvrdzujú aj samotní lekári a ako doplnok k liečbe ho odporúčajú napríklad pri nádche, chrípke a respiračných ochoreniach.

Unikátna kombinácia prírodných silíc, gingerolu, železa, horčíka, mangánu a selénu priaznivo ovplyvňuje aj našu imunitu a je teda vhodnou prevenciou počas chrípkových období. V takýchto prípadoch je ďumbier optimálne prijímať ako čaj.

Maximálne množstvo sú však 4 gramy postrúhaného koreňa pre dospelého človeka a jedna tretina pre dieťa denne. Zmes zalejeme vriacou vodou a odvar pijeme ešte horúci. Neprekračujeme však povolené množstvo, aby sme si zbytočne neprivodili črevné ťažkosti. Z rovnakého dôvodu čaj nepijeme nalačno a vyhýbať by sa mu mali aj diabetici a deti do dvoch rokov.

Dobré trávenie vďaka zázvoru

Pozitívne gastrointestinálne účinky ďumbieru sú známe už niekoľko storočí. Zázvorový čaj napomáha stimulovať chuť do jedla, urýchľuje metabolizmus, tlmí črevné kŕče a podporuje celý rad tráviacich procesov. V primeranom množstve, do 4 gramov denne, ho môžeme využiť aj pri črevných chrípkach a vždy, keď sme to prehnali s ťažkým jedlom a náš tráviaci systém potrebujeme vrátiť do komfortného stavu.

Čítajte tiež: 10 potravín pre zdravé srdce

Stop nevoľnosti

Závraty, tehotenská nevoľnosť, kinetóza pri cestovaní. To všetko sú nepríjemné stavy, ktoré nám bránia v komfortnom prežití dňa. Prírodným pomocníkom je v takýchto prípadoch opäť zázvor.

Čaj z neho si budúce mamičky nevedia vynachváliť, a to najmä v prvých mesiacoch tehotenstva. Poslúži však aj počas dlhých a únavných ciest v aute, či lietadle. Popíjať ho však treba s mierou.

Ochrana srdiečka

A aby toho nebolo dosť, zázvor sa môže preukázať aj pozitívnym vplyvom na náš srdcovo-cievny systém. Chráni steny cievneho systému, zlepšuje prietok krvi, ale napomáha tiež znížiť vysokú hladinu cholesterolu v krvi.

Podľa ajurvédy je ďumbier aktivizujúcim a energetizujúcim, preto sa využíva aj pri zníženom libide a nedostatočnom prekrvovaní. Ako prírodné afrodiziakum môžeme pár kvapiek esenciálneho oleja pridať do vonnej lampy, alebo si pochutnať na jeho kandizovanej podobe.

Mohlo by vás zaujímať: Zelený, biely, či čierny? Ponorte sa s nami do sveta čaju