Zápal ďasien a zubný kaz. Máme vinníka! Čo s ním?

Marika Koscelníková | 15. marec 2017
Zápal ďasien a zubný kaz. Máme vinníka! Čo s ním?

Zápal ďasien, parodontitída a zubný kaz – s týmito ochoreniami prichádzame do zubnej ambulancie najčastejšie.

NAVINE JE ZUBNÝ POVLAK! 
Ak ho dostatočne neočistíme, začína uvoľňovať kyseliny a toxické látky, ktoré zub poškodzujú.

Čistíte si zuby správne?

Starostlivosť o chrup by mala byť základom dennej hygieny. Vieme si však vyčistiť zuby správne? Mechanické pohyby zubnou kefkou po povrchu zubov často nestačia. Zradné bývajú najmä medzizubné priestory, ku ktorým sa klasickou kefkou nedostaneme.

Podľa PhDr. Viery Panákovej, hlavnej odborníčky pre dentálnu hygienu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, je pravidelné čistenie medzizubných priestorov veľmi dôležité, lebo práve tam vznikajúnajčastejšie kazy a zápaly.

Čítajte tiež: Vaše zuby sú vašim zrkadlom!

Správna technika je dôležitá

„Častou chybou je aj nesprávna technika, pri ktorej nedostatočne odstraňujeme povlak zo zubných plôch, hlavne pri zadných zuboch. Veľmi dôležitá je tiež pravidelnosť čistenia – minimálne raz za dvadsaťštyri hodín, ale aj pravidelná výmena zubnej kefky minimálne raz za tri mesiace.

Dôležitý je aj typ zubnej kefky, ktorá by mala byť mäkká, hustá, s krátkou pracovnou hlavicou. Pri používaní medzizubných kefiek je dôležitá ich veľkosť, aby čistenie bolo efektívne, bez poškodenia okolitých tkanív.“

Ako často?

Je lepšie vyčistiť si zuby raz poriadne, ako viackrát v priebehu dňa rýchlo a neefektívne. Nie je potrebné čistiť si zuby pastou a drhnúť ich kefkou po každom jedle. Pravdou je, že po konzumácii niektorých potravín je vhodné vyčistiť medzizubné priestory.

Vtedy občas siahneme aj po klasickom drevenom špáradle. Dentálna hygienička Viera Panáková jeho používanie neodporúča: „Osobne by som uprednostnila po jedle miesto špáradla používať medzizubnú kefku, ktorá okrem potravy odstráni z medzizubných priestorov aj povlak.

Vo všeobecnosti sa ale neodporúča tesne po jedle čistiť zuby, stačí vypláchnuť si ústa čistou vodou a zuby vyčistiť najskôr pol hodiny po jedle.“

Čítajte tiež: Najčastejšie mýty o zuboch, ich čistení a kazivosti

Čo o vás zuby prezradia?

„Stav zubov môže prezradiť o človeku jeho hygienické návyky, stravovacie návyky, neurologické poruchy a stav dutiny ústnej často môže prezradiť aj prítomnosť celkových ochorení. Farba a povrch zubov môže prezradiť, či v detstve užíval antibiotiká, pretože to ovplyvňovalo vývoj zubov, ich štruktúru, kvalitu i farbu.

Podľa poškodenia zubov môžeme odhaliť rôzne závislosti či psychické poruchy. Na jazyku a ďasnách sa môžu prejaviť rôzne ochorenia“, konštatuje dentálna hygienička Viera Panáková.

Na dôkladnú zubnú hygienu by sme si mali nájsť čas hlavne večer pred spaním. Jedno slovenské príslovie hovorí – ráno si čistíme zuby pre krásu, večer pre zdravie – a Viera Panáková mu dáva za pravdu.

„Ideálne je večer si vyčistiť zuby čo najdôkladnejšie, vrátane medzizubných priestorov, aby sa odstránil povlak zo všetkých zubných plôch, lebo len tak sa dá zabrániť hromadeniu baktérií, ktoré môžu byť príčinou vzniku zubného kazu a zápalových ochorení ďasien.

Ráno stačí kefkou a pastou, teda sa dá povedať, že naše porekadlo platí, ale odporúčame po každom jedle vypláchnuť si ústa čistou vodou a aj po vypití farebných a kyslých nápojov, aby sa nám zuby nefarbili, prípadne neodvápňovali.“