Vegánstvo - diéta alebo životný štýl?

Vegánstvo - diéta alebo životný štýl?

2.3.2024 v kategórii Diéty od A-Z

Vegánstvo sa považuje za životnú filozofiu, nielen za diétu. Jej princípy sú postavené na starostlivosti o práva zvierat či životné prostredie, prostredníctvom konzumácie jedla.

Mnohé ženy však idú do vegánstva ako do diéty s vidinou schudnutia a nie ako filozofie a životného štýlu.

Ako vegánstvo funguje

K dosiahnutiu štíhlej línie nestačí vyradiť z jedálnička mäso a jeho výrobky aj ďalšie potraviny živočíšneho pôvodu. Pri chudnutí je dôležitý príjem energie, skladba stravy a pravidelnosť. Nadbytok kalórií možno prijať aj z vegánskej stravy. Pri nadbytočné konzumácii ovocia, orechov, semiačok, obilnín, javorového sirupu a melasy, rastlinných mliek nielenže neschudnete, ale naopak priberiete.

Väčšina vegánov dbá na správnu skladbu stravy aj na veľkosť porcií a tiež sa aktívne venuje pohybovej aktivite. Vďaka tomu sa im darí udržiavať si primeranú telesnú hmotnosť, nie vďaka vyradeniu potravín živočíšneho pôvodu zo svojho jedálnička.

Tip na celodenné vegánske menu:

Raňajky: celozrnné celeárie so sójovým mliekom, čučoriedky, pomarančový džús

Desiata: celozrnný arabský chlieb s nátierkou z hummusu, zmes orechov a sušeného ovocia

Obed: kukuričná placka plnená zeleninou a tofu syrom, špenátový šalát s pomarančami

Olovrant: ovocný koktail z ryžového mlieka

Večera: grilovaný tempeh, varená brokolica a natural ryža

Plusy vegánskej stravy

  • Rastlinná strava obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov a ďalších ochranných látok. 
  • Vyznávači vegánskej diéty konzumujú veľké množstvo surového ovocia a zeleniny. Surové ovocie a zelenina obsahujú enzýmy, ktoré sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Strava vegána neobsahuje žiadne chemické látky, čo je veľká výhoda.
  • Vďaka vysokým dávkam ovocia, zeleniny, celých zŕn a strukovín je vegánska strava veľmi bohatá na antioxidanty, draslík a vlákninu, prinášajúcu pocit nasýtenia a uspokojenia.
  • nižší výskyt srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky aj niektorých druhov onkologických ochorení, vrátane nižšieho výskytuj rakoviny hrubého čreva. 

 Mínusy vegánskej stravy

  • Riziká vegánskej diéty nespočívajú v monotónnosti stravy, ale v nedostatku niektorých látok potrebných pre naše telo.
  • Jednou z nevýhod tejto stravy je časová náročnosť nákupu aj prípravy jedál.
  • Ak má byť pestrá, jej vyznávač musí byť nielen kreatívny a mať čas zháňať niektoré vegánske potravinové výrobky, ale aj vedieť správne kombinovať potraviny, inak mu hrozí veľké riziko nedostatku niektorých minerálnych látok, vitamínu B12, vitamínu D a esenciálnych aminokyselín, to znamená aminokyselín , ktoré naše telo potrebuje, nevie si ich však samo vyrobiť a musí ich prijať v potrave.
  • Ďalšie riziko spočíva v nadbytočnom príjme vlákniny, nadbytok vlákniny znižuje vstrebávanie vitamínov, minerálov a ďalších látok.
  • V poslednom čase sa zistilo, že vegáni trpia nedostatkom vitamínu B12 (podľa výskumov až 71% vegánov po 8 rokoch vegánstva). Nedostatok B12 vedie hlavne k anémii a kumulácii homocysteínu, čo býva príčinou relatívne nemalého výskytu infarktov vegánov a vegetariánov.
Ak začnete prijímať veľa čerstvých potravín, znamená to, že podstatne zvýšite aj príjem vlákniny. Preto je potrebné piť dostatok vody. Vláknina sa tak lepšie vstrebe z tráviaceho traktu do krvného obehu. Taktiež Vám voda v kombinácii s vlákninou pomôže pohnúť črevami a zabezpečí správne vyprázdňovanie. 

Pre koho nie je vhodná

Vegánska diéta môže byť jednou z možností, len musí byť dobre nutrične vyvážená. Nehodí sa ale vždy a pre každého, napr. jej podávanie v dobe rastu, tehotenstva či choroby môže mať ďalekosiahle negatívne následky.