DOKONALÉ ŠPALDOVÉ PALACINKY

Martin Chudý | 23. august 2017
DOKONALÉ ŠPALDOVÉ PALACINKY

Palaciniek sa proste nedá prejesť...

Suroviny

  • 1 a ½ hrnčeka (200 g) - Špaldová celozrnná múka jemne mletá
  • 500 ml - Kefír zo surového mlieka
  • Podľa potreby - Prefiltrovaná voda (~100 ml)
  • 1 ks Vajce
  • ¼ ČL - Himalájska soľ
  • 200 g - Tvaroh tučný 
  • 150 g - Maliny čerstvé
  • 8 PL - Med lesný (80 g)
  • 100 ml - Prefiltrovaná voda (na maliny)
  • 5 PL - Extra panenský kokosový olej

Postup

Cesto:

1. V miske zmiešajte múku a kefír, premiešajte, zakryte a nechajte fermentovať 12 – 24 hodín.

2. Po skončení fermentácie pridajte do cesta vajíčko, soľ a vodu podľa potreby. Všetko spolu poriadne vymiešajte metličkou, aby malo cesto vhodnú konzistenciu na palacinky. Cesto nechajte pár minút odležať.

3. Medzitým si rozohrejte panvicu, na ktorej rozpáľte kokosový olej. Na rozohriatu panvicu, najlepšie naberačkou, opatrne vlejte cesto a snažte sa ho čo najviac rozliať po panvici, aby bola palacinka tenká.

4. Palacinky pripravujte pri nižšej teplote, aby na nej nevznikli zhnednuté fľaky.

5. Pre prípravu kakaových palaciniek pridajte do cesta 2 PL kakaového prášku.

Náplň a poleva:

1. V miske zmiešajte tvaroh a med a touto zmesou plňte palacinky.

2. V malom hrnci si zohrejte trocha vody a pridajte maliny, ktoré chvíľu nechajte rozpustiť.