Jablkový koláč

Redakcia | 30. október 2016
Jablkový koláč

Stará dobrá klasika. Ako od babičky. Tentokrát od čitateľky Aďky.

Suroviny

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 70 g trstinového/kokosového cukru
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 800 g ošúpaných nakrájaných jabĺčok
  • citrónová šťava, škorica
  • javorový sirup

Postup

  • Cesto si pripravím zmiešaním všetkých surovín. Rukou vypracujem hladké cesto a dám do chladničky.
  • Kým sa cesto chladí, pripravím si jablkové pyré nasledovne: V hrnci rozvarím cca 800 g ošúpaných nakrájaných jabĺčok s lyžicou citrónovej šťavy a škoricou podľa chuti. Kto má rád sladšie, môže pridať cukor. Trvá to asi 15 minút.
  • Cesto vyberiem z chladničky a vysteliem ním formu s vlnkovaným okrajom, ktorú som predtým potrela maslom, prípadne použijem papier na pečenie. Na cesto navrstvím pyré a navrch poukladám ešte jabĺčko nakrájané na tenké plátky. Koláčik ešte bohato posypem škoricou a pečiem cca 30 minút na 180 oC.
  • Pred servírovaním polievam javorovým sirupom.