Japonská omeleta TAMAGOyaki

Nela Mirič | 1. december 2016
Japonská omeleta TAMAGOyaki

Omeletu poznáme všetci. Ale omeleta na japonský spôsob chutí inak:)

Suroviny

(pre 4 osoby)

  • 8 vajec
  • 8 PL Dashi*
  • 2 PL MIRIN
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • Rastlinný olej (bez výraznej chuti a vône)
  • Hranatá panvica na smaženie (nepriľnavá)

Postup

  1. Do misy rozbite vajcia a rozšľahajte ich, pridajte vývar Dashi, cukor a sójovú omáčku. 
  2. Panvicu potrite olejom – použite papierový obrúsok namočený jedným okrajom v oleji.
  3. Panvicu zahrejte a vlejte do nej 1/3 pripravenej zmesi. Keď už bude vaječná hmota takmer zrazená, pomocou drevenej varešky ju zatočte do rolky a „odložte ju“ na okraj panvice.
  4. Znovu potrite panvicu olejom a vlejte druhú tretinu vaječnej hmoty, postup opakujte a zrolujte ju spolu s predchádzajúcou omeletkou, a to tak, že prvú omeletu premiestnite do stredu panvice, jemne ju nadvihnite a panvicu nakloňte, aby vaječná hmota mohla natiecť aj pod ňu a zarolujte tak, aby bola prvá omeleta vnútri druhej. Postup opakujte, až kým sa vám neminú suroviny.
  5. Hotovú vaječnú rolku premiestnite z panvice do bambusovej podložky a zabaľte ju do nej pevne, aby nadobudla výsledný štvorhranný tvar. Nechajte ju takto odpočívať cca 15 minút.
  6. Omeletu vybaľte a nakrájajte na valčeky široké cca 2,5 cm.

Tip na podávanie:
Z varenej ryže vytvorte malé „bochníčky“, položte na každý kúsok omelety a previažte prúžkom riasy.