Pizza, klasika aj trochu inak...

Mgr. Alena Pethoova | 28. september 2016
Pizza, klasika aj trochu inak...

Tenulinké, chrumkavé cesto s voňou dreveného uhlia a topping v štýle menej je viac...

Suroviny

Hlavný je kvalitný základ   

Základné cesto na pizzu:

(4 - 6  stredne veľkých pízz)

  • 400 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky (alebo semolinovej múky)
  • 1/ PL morskej soli
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 320 ml vlažnej vody
  • 1 ČL hnedého cukru (jemného)

Postup

1.       Droždie premiešajte s cukrom a nechajte ho postáť. Múky vysypte na dosku, premiešajte, urobte z nich kôpku a do nej si urobte jamku. Prilejte droždie a prstami alebo vidličkou krúživými pohybmi jemne premiešavajte, aby sa všetko spolu prepojilo. Z cesta rukami vypracujte bochník – mieste ho na pomúčenej doske, najprv smerom od seba a potom ho akoby rukou priťahujte k sebe. Dobre vypracované cesto musí byť hladké a pružné.

2.       Cesto pomúčte, prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote.

3.       Po cca 20 minútach cesto rozdeľte na 4 - 6 ks.

4.       Dosku jemne pomúčte a každé cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 0,5 cm.

5.       Takto pripravené cesto nechajte cca 15 - 20 minút odpočinúť a až potom naň dávajte oblohu.

6.       Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C asi 10 - 12 minút.

Fotogaléria