Rizoto s hríbami a baklažánom

Nela Mirič | 7. október 2016
Rizoto s hríbami a baklažánom

Rizotová klasika trochu inak. S baklažánom a hríbami.

Suroviny

(pre 6 osôb)

  • 1 baklažán
  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 400 g ryže na rizoto
  • 500 ml hubového vývaru
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL masla kúsok zeleru
  • 20 dkg čerstvých húb
  • 2 poháre suchého bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • morská soľ
  • biele korenie (čerstvo namleté)
  • syr Pecorino na posypanie rizota

Postup

1. Pripravte si kurací a hubový vývar a zohrejte ho.

2. Baklažán nakrájajte na úplne drobné kocky, posoľte ho a nechajte pustiť šťavu.

3. V hrnci rozpustite maslo a olivový olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno nakrájaný cesnak, zeler. Za stáleho miešania restujte všetko spolu asi 10 minút.

4. Pridajte na kúsky nakrájaný baklažán a umyté, nadrobno nakrájané hríby a opäť za stáleho miešania restujte ďalších 5 minút, až kým kúsky baklažánu nenadobudnú zlatistú farbu.

5. Pridajte ryžu a premiešajte. Keď je ryža priesvitná, prilejte biele víno a stále premiešavajte.

6. Keď sa z ryže vyvarí všetka tekutina, pridajte soľ a postupne pridávajte po naberačkách vývar (kurací aj hubový) a stále premiešavajte. Takto postupujte, až kým všetok vývar neminiete. Trvá to asi 15 – 18 minút. Rizoto má mať krémovú konzistenciu, no ryža má byť uvarená „ al dente“.

7. Odstavte z ohňa, primiešajte 1 PL masla a strúhaný parmezán. Poriadne premiešajte.

8. Podávajte posypané malým množstvom strúhaného syra Pecorino.