Rizoto s restovanými hríbami

Nela Mirič | 11. september 2017
Rizoto s restovanými hríbami

Krásna vôňa, výrazná chuť.

Suroviny

  • 400 g ryže na rizoto
  • 1 cibuľa
  • 1 PL masla
  • morská soľ
  • čerstvo pomleté biele korenie
  • 2 poháre suchého bieleho vína
  • 1 l hubového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • ¼ zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g húb (šampiňóny, lesné hríby...)
  • 100 g nastrúhaného parmezánu
  • bazalka na ozdobu

Postup

1. Pripravte si horúci hubový vývar. V hrnci rozpustite olivový olej a maslo, pridajte cibuľu, cesnak a zeler – všetky tri ingrediencie musia byť nakrájané na jemnulinko. Za stáleho miešania ich restujte v hrnci až kým nebudú mäkké. Pridajte nakrájané hríby, soľ, korenie a ešte chvíľu spolu restujte.

2. Pridajte prepláchnutú ryžu a premiešajte. Keď je ryža priesvitná, pridajte víno a opäť neustále premiešavajte, aby sa ryža neprilepila na dno hrnca. Potom pridávajte postupne po malých dávkach alebo polievkových naberačkách hubový vývar, vždy premiešavajte až do odparenia tekutiny a až potom pridajte ďalšiu naberačku. Táto fáza trvá asi 15 minút, za ten čas by sa mala ryža uvariť „al dente“.

3. Do ryže pridajte maslo a parmezán, premiešajte a ihneď podávajte.