Aké sú najväčšie rozdiely v silovom tréningu pre mužov a ženy?

redakcia FIT štýl | 2. august 2018
Aké sú najväčšie rozdiely v silovom tréningu pre mužov a ženy?

Musia ženy trénovať inak ako muži? Existujú medzi nami nejaké rozdiely, pokiaľ ide o silový tréning?

Aké sú najväčšie rozdiely v silovom tréningu pre mužov a ženy?

V podstate žiadne.

Nové výskumy ukazujú, že ženy nemusia trénovať inak ako muži. Aj logika hovorí, že predsa máme rovnaké svaly, ktoré majú rovnakú funkciu. Základné princípy by mali byť pre obe pohlavia rovnaké:

  • teda začať trénovať cviky s vlastnou váhou tela pred tým, než začnú trénovať s prídavnou záťažou
  • trénovať stred tela (brucho, spodný chrbát)
  • dávať prednosť kombinovaným cvikom namiesto izolovaných
  • zamerať sa v tréningu na posilnenie svalov zadnej časti tela (stehenný sval, sedací sval, spodný chrbát).

Akú chybu robia ženy?

Ženy robia v posilňovni ďalšiu chybu – cvičia nekonečné opakovania s ľahkými závažiami, ako keby cvičili aerobic. Žiaľ, aj niektoré média či takzvaní „odborníci“ podporujú ženy v tomto nezmyselnom spôsobe cvičenia. Ak však chcete peknú, pevnú postavu – musíte cvičiť ako muži. Pomalšie, s menším počtom opakovaní a s ťažkými váhami.

Nie, nikto nechce, aby ste posilňovali so stokilovou činkou, ale zobrali si do rúk činky, ktoré sú ťažšie ako záťaž, na akú sú telo a svaly zvyknuté.

Kedy je váha činiek ideálna?

Ak zvládnete pri vynaložení značnej námahy vydržať min. 8, ale maximálne 12 opakovaní v jednej sérii a každú sériu po oddychu trikrát zopakovať. To je princíp, ktorý vedie k zlepšeniu postavy.

Faktom je, že ženy majú prirodzene menej svalovej hmoty ako muži, a tak u nich ľahko dochádza k atrofii (ochabovaniu) svalstva. Ak necvičia silový tréning, ich postava vyzerá oveľa ochabnutejšie ako u necvičiacich mužov (áno, nespravodlivé).

Silový tréning má navyše pozitívny vplyv na hustotu kostí, čo znižuje riziko osteoporózy v staršom veku, a tá hrozí častejšie ženám ako mužom.

DREP: Kráľ komplexných cvikov?
Prečítajte si tiež:

DREP: Kráľ komplexných cvikov?