Ako vhodne stimulovať svaly, keď máte pocit, že stagnujete?

redakcia FIT štýl | 31. marec 2017
Ako vhodne stimulovať svaly, keď máte pocit, že stagnujete?

Trénujete ako opreteky a pritom máte pocit, že stagnujete? Chcete získať svalovú hmotu alebo ju efektívnejšie formovať?

V tom prípade musíte svaly vhodne stimulovať, dokonca sa dopracovať k svalovému zlyhaniu, najmä, ak ste už pokročilí. Samozrejme, tento spôsob nesmiete využívať pravidelne, pretože by to mohlo viesť k pretrénovaniu, a to nechcete.

Dajte svalom vhodný stimul

Po dokončení série, v ktorej ste sa dostali na hranicu vyčerpania alebo takmer úplneho zlyhania, vyskúšajte toto:

Zacvičte si ľahší variant toho istého cviku alebo iného cviku, ktorý posilňuje rovnaké svaly, a priveďte pohyb až k zlyhaniu. Tentokrát to budú KĽUKY. Ako privediete pohyb až k zlyhaniu? Dajme tomu, že cvičíte doma.

  • Ak napríklad robíte kľuky s nohami na stole, alebo fit lopte, pokúste sa po svalovom zlyhaní dať nohy na zem a cvičiť dovtedy, keď už ďalej nebudete vládať.
  • Ale ak ich robíte v stoji s rukami na stole, skúste urobiť niekoľko opakovaní s rukami na niečom vyššom, napríklad na parapete.

  • Skúste predĺžiť posledný negatívny pohyb. Napríklad, ak ste práve dokončili sériu kľukov až po svalové zlyhanie, snažte sa spustiť hlavu k zemi čo najpomalšie. Ak chcete môžete oklamať aj svoj návrat do hornej pozície cviku.
  • Urobte ešte niekoľko opakovaní navyše s využitím negatívnych pohybov dlhých 3 – 5 sekúnd a oklamte svoj pohyb do kontrahovanej pozície cviku.
  • Vydržte v natiahnutej alebo kontrahovanej pozícii čo najdlhšie.
  • Zámerne prerušte pohyb na 3 sekundy v najťažšej fáze cviku. Je to výborný spôsob, ako získať silu. Toto sa obyčajne stáva v polovici opakovania. Napríklad, keď robíte zhyby, či kľuky, snažte sa vydržať v pozícii, keď predlaktie a ramená zvierajú uhol 90 stupňov.
  • Po svalovom zlyhaní pridajte niekoľko polovičných opakovaní, aby ste sa „dorazili“.
Kombinujte ktorékoľvek vyššie spomenuté techniky.

Čítajte tiež: Viete, čo sa stane, keď budete pravidelne cvičiť PLANK?

Využite špeciálnu akciu a objednajte si predplatné!