Chcete behať? Začnite touto trojkombináciou

Diana Mašlejová | 17. máj 2017
Chcete behať? Začnite touto trojkombináciou

Beh zažíva v poslednom desaťročí skutočný boom. Organizuje sa množstvo pretekov, spoločných prípravných aktivít, stúpol výber špeciálnych tenisiek, aj „nenahraditeľných“ pomôcok.

Každý sme iný

V psychickej rovine je spočiatku najdôležitejšie správne nastavenie. Pevná vôľa začať a vytrvať hrá prím rovnako ako odhodlanie na sebe pracovať. Výhoda behu je i tá, že nám pri pravidelnom opakovaní pomôže budovať pevnú vôľu a schopnosť sa prekonávať.

Mohlo by vás zaujímať: BEHOM k schudnutiu!

Čo sa fyzickej roviny týka, tréner Peter Fijalka hovorí, že „nikto z nás nemá rovnakú štartovaciu čiaru. Keby však prišiel za mnou človek, ktorý „nikdy nepraktizoval žiadny šport“, má nejaké to kilečko navyše a sedavé zamestnanie, odporučím mu približne takýto postup – v prvom rade nechoď behať!

Znie to možno zvláštne, no pravidelne stretávam ľudí, ktorí sa jedného dňa rozhodnú zdravo žiť, obujú si svoje staré tenisky zo strednej školy a plný elánu vybehnú z paneláku. Kým sa vôbec dostanú na nejakú bežeckú cestičku, už ich bolí celé telo a ledva sa, krivkajúc, doplazia späť.

Tenisky zahodia späť do skrine spolu s odhodlaním zmeniť svoj život. Mne sa v praxi najviac overil postup začiatočnej trojkombinácie - „fitko“, plávanie, chôdza. Ľahkým cvičením a strečingom si spevníte telo a kĺby, čím predídete spomínanej bolesti už po prvom kilometri.

Čítajte tiež: PLÁVANIE a jeho výhoda oproti ostatným športom

Pri plávaní je vaše telo odľahčované a môžete bezpečnejšie popracovať na svojej kondícii. Chôdza je úplne najprirodzenejší pohyb, aký môžeme vykonávať, dokonca pri nej prebieha samoliečba kolien a je skvelou prípravou na neskorší beh.

Čítajte itež: Ako vám rýchla chôdza pomôže schudnúť?

Po nejakom čase môžeme začať s poklusom, postupne pridávať intenzitu a vzdialenosť. Základom je dlhodobá udržateľnosť a zdravie. Ja by som rozhodne odporučil aj úpravu hmotnosti zmenou stravy, no nie každý je ochotný ísť aj touto cestou.“ Samotný beh je pre vaše zdravie extrémne blahodarný, treba však behať správne.

Dôležité je teda spočiatku sa spýtať odborníka, či nezanedbávate techniku a nejdete na vec príliš zhurta. Tréneri sa zhodujú v jednom – je úplne jedno, či trénujete na maratón, alebo si chodíte trikrát do týždňa zabehať na ihrisko – nesprávne naučená technika a tým aj dôsledky negatívnych pohybových stereotypov vám nakoniec vás ublížia ako pomôžu.

Mohlo by vás zaujímať: Správna technika PRI BEHU musí byť! Zabezpečí nielen lepšie výkony, ale aj udržateľné zdravie.