Chcete spaľovať viac tuku? Zapojte rýchle svalové vlákna. Kľúčom sú hormóny.

Dagmar Balúchová; odborná spolupráca: Martin Chudý | 11. júl 2017
Chcete spaľovať viac tuku? Zapojte rýchle svalové vlákna. Kľúčom sú hormóny.

Ak chcete budovať svalovú hmotu a spaľovať viac tuku, musíte zapojiť rýchle svalové vlákna, vďaka čomu podporíte tvorbu správnych hormónov.

Ktoré svalové vlákna chcete budovať?

Tu by sme začali. Čítajte: Čo sú to vlastne svaly a prečo by ste mali chcieť budovať svalovú hmotu?

Ak sa bavíme o budovaní svalovej hmoty, nevyhnutne si musíme opísať jednotlivé svalové vlákna. Poznáme 3 základné typy:

  • Typ I – pomalé svalové vlákna (červené)

Sú preplnené mitochondriami (kde sa tvorí ATP energia), a preto využívajú ako zdroj energie najmä tuk. Sú vysoko vytrvalostné, chýba im však sila, aj rýchlosť. Budujú sa pri dlhotrvajúcich vytrvalostných aktivitách (beh, cyklistika, aerobik, zumba a iné, najmä ženské kondičné cvičenia).

Ak je však objem vytrvalostného tréningu veľmi vysoký, výrazne sa zvyšuje hladina kortizolu v tele, ktorého vysoká hladina zapríčiňuje odbúravanie svalovej hmoty (už viete, prečo sú maratónski bežci a cyklisti takí štíhli).

  • Typ IIA – rýchle svalové vlákna (biele)

Ako zdroj energie využívajú obe palivá, tuky aj cukry. Tento typ svalových vlákien je veľmi silný, rýchly, ale hlavne nesmierne vytrvalý, vďaka schopnosti spaľovať tuk. Tieto svaly sa budujú veľmi ťažko, dlho a pomaly, ale ak ich vybudujete, budete ako „stroj“ (funkčná sila).

Pre budovanie týchto svalov potrebujete vykonávať náročné kondičné cvičenia (silovo-rýchlostno-vytrvalostné) ako zápasenie, džudo, box, intervalové tréningy a iné, ktoré sa vykonávajú opakovane tesne pred hranicou kondičného zlyhania (už viete, prečo sú zápasníci, boxeri či gymnasti takí silní).

  • Typ IIB – super rýchle svalové vlákna (biele)

Ich zdroj energie sú výlučne cukry (glykolitické vlákna). Sú najsilnejšie a najrýchlejšie, chýba im však vytrvalosť. Tieto svalové vlákna majú vybudované najmä kulturisti a najviac prispievajú k prírastkom svalového objemu.

Na ich budovanie sa zameriava fitness priemysel a pri správnej výžive, tréningu a doplnkoch výživy sa dajú budovať relatívne veľmi rýchlo (používaním dopingu ešte rýchlejšie). Ak ich však nebudete udržiavať náročným tréningom a cielenou výživou (či dopingom, čo neodporúčam), rýchlo spľasnú.

Precvičte si celé telo s kettlebelom: 8 cvikov pre začiatočníkov, či pokročilých.

Kľúčom sú hormóny

Keďže sme si za cieľ určili budovať funkčnú svalovú hmotu, chceme budovať najmä rýchle svalové vlákna typu IIA. Tie spolu s vláknami IIB ubúdajú vekom (najmä po 30-tke) a nečinnosťou, preto ich treba pravidelne stimulovať správnym cvičením.

Práve stimulácia oboch rýchlych svalových vlákien podporuje tvorbu rastového hormónu (hormón mladosti), ktorý podporuje okrem budovania svalovej hmoty aj spaľovanie tukov.

Ak chcete budovať svalovú hmotu a spaľovať viac tuku, musíte zapojiť rýchle svalové vlákna, vďaka čomu podporíte tvorbu správnych hormónov.

Práve hormóny sú jedným z kľúčov pre budovanie svalovej hmoty. Bez adekvátnych hladín rastových a steroidných hormónov (napr. testosterón) môžete len ťažko získať svalovú hmotu. Správne hladiny týchto hormónov dosiahnete nielen cvičením, ktoré zapojí rýchle svalové vlákna, ale aj pomocou správnej výživy.

Ako povedal Jack Lalanne, starý otec svetového fitnessu: „Cvičenie je kráľ a výživa je kráľovná, dajte ich dokopy a máte kráľovstvo“. Bez správnej výživy jednoducho nenaberiete dostatok svalovej hmoty. 

Mohlo by vás zaujímať: Anti-aging, svaly, neúnavnosť. Ktorá aminokyselina je za tým?