Čo motivuje športovcov?

Redakcia | 7. jún 2019
Čo motivuje športovcov?

„Zdroje motivácie sú rôzne a veľmi individuálne. V prvom rade musíme mať pocit, že to, čo sme sa rozhodli robiť, robíme preto, lebo sme sa rozhodli my sami, a nie preto, že nám to niekto prikázal".

Zdroje motivácie

"Ak nám teda niekto z pozície moci, napríklad tréner, povie, že teraz odplávate 50 dĺžok a nebude to v súlade s tým, čo chcete, tak to síce odplávate, ale veľmi vás to baviť nebude.

Mohlo by vás zaujímať: MOTIVÁCIA – večný problém pri CHUDNUTÍ. Ako začať?

Ďalšou zložkou môže byť túžba patriť do určitej skupiny ľudí. Toto môžeme vidieť napríklad vtedy, keď sa kamarátky dohodnú, že budú chodiť na aerobik. Možno s tým nezačnú kvôli tomu, že by ich aerobik bavil, ale preto, že sa tam stretnú so svojimi známymi a spoločne tak budú ťahať za jeden koniec povrazu.

Poslednou zložkou je vnímanie svojich schopností ako dostatočných na splnenie úlohy. A teda, ak neverím tomu, že činnosť, ktorá ma čaká, nedokážem zvládnuť, moja motivácia klesá. Je potrebné poznať svoje sily a súčasne limity, aby človek sám seba neodradil na základe zbytočného precenenia sa,“ vysvetľuje Piperek.

Možno vás zaujme: Chcete behať? Ponúkame vám niekoľko tipov, ako začať

Akú rolu teda zohrávajú motivačné filmy, hudba, citáty či vzory, ktoré sú v súčasnosti čoraz obľúbenejšie?

Majú spomenuté možnosti vôbec moc zmeniť naše uvažovanie a nakopnúť nás k danej aktivite? „Čo sa týka vzorov, človek je spoločenský tvor, preto je úplne prirodzené, že máme tendenciu napodobňovať ostatných ľudí.

Čítajte tiež: Prokrastinácia ako prekážka v nasledovaní cieľa. Pomôže mentálny kouč?

A to je dobre, pretože pozorovanie a napodobňovanie ostatných je najprirodzenejšou formou učenia sa. Spomeňte si, ako ste sa učili chodiť. Nikto vám nerozprával, čo máte robiť. Určite je teda prospešné, keď máme niekoho, kto je pre nás vzorom.

A nemusí byť len jeden. Môžeme ich mať viac a z každého si zobrať to, čo sa nám na ňom najviac páči. Samozrejme, aby to fungovalo, musí to byť v súlade s našimi hodnotami a presvedčeniami. To znamená, že ak niekto verí v čestnosť, asi len ťažko bude chcieť byť ako niekto, kto k víťazstvu prišiel podvodom.

Mohlo by vás zaujímať: Nováčik na bežeckej scéne? Niekoľko tipov a správna motivácia iste padne vhod.

Treba si však uvedomiť, že nech je náš vzor ktokoľvek, vždy je to len človek, ktorý má svoje mínusy a robí chyby. Pri spolupráci so športovcami sa stretávam s tým, že svoj idol považujú za dokonalý, čo vôbec nie je pravda. To potom často vedie k skresleným predstavám a nereálnym požiadavkám na seba samého,“ vysvetľuje Piperek.

Dôležitosť sa taktiež kladie na skutočnosť, že človek sa môže nechať inšpirovať druhými a môže sa snažiť ich napodobňovať, no treba poznať akési hranice. Každý by mal totiž za každých okolností zostať v podstate sám sebou a nesnažiť sa byť niekým iným. Je totiž rozdiel zachovať si svoju tvár, nechať sa inšpirovať a napodobňovať zručnosti niekoho iného, a túžba získať až akúsi novú identitu – zabudnúť na to, kým skutočne sme.

Prečítajte si tiež: Motivačná hudba pri cvičení. Naozaj motivuje?