Kto je „tá“ Jillian?

Diana Mašlejová | 23. november 2016
Kto je „tá“ Jillian?

Podľa jej videí cvičia milióny ľudí a každá jej kniha sa takmer okamžite vypredá.

V Amerike skrátka nestretnete človeka, ktorý by nepoznal meno Jillian Michaels. Táto krásna, úspešná a neustále inovatívna dáma je najznámejšou trénerkou sveta. Venuje sa zdravej strave, športu, chudnutiu a svojím životným príbehom dokázala, že sny sú na to, aby sa plnili.

Cesta na vrchol

Dávno predtým, ako si Jillian splnila svoj veľký americký sen, bola iba malým dievčatkom z Los Angeles. Narodila sa v roku 1974 a v detstve by nikto nepredpokladal, že jej životným poslaním sa stane šport. Po rozvode rodičov trpela bolestnou stratou rodiny a svoju duševnú traumu kompenzovala jedlom.

Dnes o sebe hovorí, že bola malým tučným dieťaťom, z ktorého sa vysmievali všetci spolužiaci. Dopĺňa však, že v Amerike 80. rokov nebola detská obezita ničím výnimočným. Ľudia nemali dostatočné vedomosti o zdravej výžive a panoval absurdný názor, že syrovo-mäsová bageta je zdravšia ako hamburger.

Zaneprázdnení rodičia svojim deťom ponúkali kaloricky nabitú, no na živiny chudobnú stravu, ktorá rozbehla fenomén americkej obezity. Jillianina matka však videla, že jej dcéra je nešťastná a rýchlym občerstvením iba zabíja nudu a prekonanú traumu z detstva. Nočné mory, strach z ľudí, citová labilita, to všetko sa odzrkadľovalo nielen na duševnom, ale aj na jej fyzickom zdraví. 13-ročnú Jillian preto mama prihlásila na hodiny bojového umenia. A tam niekde sa v malej bojovníčke zrodila láska k športu a túžba pomôcť sebe i ostatným.

Čítajte tiež: Alpinning – nové revolučné cvičenie!

Sama Jillian priznáva, že karate jej zachránilo život. Prebudilo v nej radosť z pohybu, snahu o lepšie výsledky a samozrejme radosť z ubúdajúcej váhy. A keď po ročnom tréningu prerazila jedným kopom dve dosky naraz, pocítila, že jej život sa zmenil. Lenže na ružiach ešte zďaleka nemala ustlané. V sedemnástich na ňu čakal ďalší šok.

Problémy s matkou, neustále konflikty a výčitky, dospeli až do bodu, keď bola vyhodená z domu. Ocitla sa na ulici, bez peňazí a vízie. A tak sa prihlásila na kurz trénerstva. S čiernym pásom z karate mala nielen dobrú kondíciu, ale aj húževnatosť. Začiatky trénerskej kariéry boli spojené s Jillianinou chuťou pracovať na sebe.

Čítajte: Neexistuje nijaký zázrak menom „dokonalé telo". Čo nám radí priekopníčka sveta športu, Jillian Michaels? 

Už v devätnástich rokoch mala odborné certifikáty z viacerých typov športov a cvičení. Fitness, aerobic, kettlebell (špeciálne náradie na cvičenie) a rôzne druhy bojových športov. Odborná znalosť a fantastické výsledky klientov ju inšpirovali venovať sa čoraz viac vlastnej kombinácii cvičení. A práve vďaka jedinečnému spojeniu rôznych druhov pohybových aktivít dokázala vytvoriť program, ktorý ju vyniesol na špičku amerických trénerov.

„Nikdy nerobte kompromisy, raz vás dobehnú.“ 

Krásne telo s Jillian Michaels

Zakrátko Jillian vlastní prvé fitnescentrá a svoju filozofiu predáva novým a novým klientom. Jej ambície však siahajú vyššie, preto sa v roku 2004 prihlási na konkurz do obľúbenej reality šou The Biggest Loser, kde sa ľudia snažia za určitú dobu čo najviac schudnúť a spevniť svoje telo. Konkurz vyhrá a o rok neskôr je hviezdou Ameriky a synonymom pre krásne telo.

Jillian obhajuje tvrdú prácu a svojim klientom sa snaží ukázať, že len pravidelným pohybom a neustálou zmenou cvikov môžu dosiahnuť trvalé výsledky. V reality šou figuruje až do roku 2011, keď natrvalo odchádza a o rozlúčke s The Biggest Loser vraví: „Nikdy nerobte kompromisy, raz vás dobehnú.“ V tom čase ju už pozná celý svet a podľa jej videí cvičia milióny ľudí.

A v čom spočíva tajomstvo funkčného tréningu s Jillian?

Krásna inštruktorka (Jillian má takmer štyridsať a zdá sa, že už roky nestarne) kombinuje viacero druhov pohybov, ako power jóga, pilates, spinning, bojové umenia, či špeciálne cviky s činkami kettlebell. Jej tréningy sú dynamické a zakladajú si na vyvolaní šoku. Áno, keď vraj telo dostatočne zahrejeme a skombinujeme cviky tak, aby každý jeden z nich zapol čo najväčší počet svalových skupín, pohyb sa stáva efektívny a výsledky viditeľnejšie.

Program „30 Days Shred“, ktorý Jillian vytvorila, je zameraný práve na posilnenie svalstva, jeho vyrysovanie a zaručí vám rýchly úbytok na váhe. Už z názvu vyplýva, že ide o mesačný plán, rozdelený do troch levelov, ktoré sa striedajú po desiatich dňoch.

 „30 dní ma budete nenávidieť, ale 31. deň ma budete milovať.“ 

Pointou je rýchle striedanie cvikov a počas 20-minútovej aktivity nie je čas na pauzu. Videá nájdete aj na youtube a počet prehratí vás presvedčí o ich mimoriadnej obľúbenosti. Výsledky sú naozaj ohromujúce a istotne tomu dopomáha aj Jillianin prístup. Je totiž skutočnou bojovníčkou a lídrom, ktorý vás donúti vydať zo seba maximum.

To je nakoniec aj jej filozofiou. „30 dní ma budete nenávidieť, ale 31. deň ma budete milovať.“ Ak zdoláte 30 Days of Shred, môžete sa pustiť do ďalších programov, ako napríklad Killer Abs (na dosiahnutie plochého a najmä pevného brucha), či Killer Buns and Thigs (pre krásny zadoček a stehná).

Inšpirujte sa a dajte si do tela!