Na bežky! Za hodinu bežkovania spálite skutočne veľmi pôsobivé číslo kalórií

redakcia FIT štýl | 16. február 2018
Na bežky! Za hodinu bežkovania spálite skutočne veľmi pôsobivé číslo kalórií

Na bežky! Vedeli ste, že pri bežkách sa zapne až 90 % vášho svalstva? Bežkovanie je ohromne zdravý šport, fyzioterapeuti ho dokonca označujú za najefektívnejší.

Kĺzanie po snehovej prikrývke eliminuje záťaž kĺbov, zapína celé telo a núti previazať všetky svalové skupiny do uceleného pohybu. Tento šport, v 70. a 80. rokoch taký obľúbený, si opäť získava svojich nadšencov. Staňte sa ním aj vy!

Hor sa na svah NA LYŽE
Prečítajte si tiež:

Hor sa na svah NA LYŽE

Za hodinu bežkovania spálite skutočne veľmi pôsobivé číslo kalórií

Za hodinu bežkovania spálite až 600 kalórií, a to je skutočne veľmi pôsobivé číslo. Psychológovia zase bežky preferujú najmä pre ich vplyv na psychické zdravie. Tým, že ide o rytmický pohyb s pravidelným tempom, je ideálny na prevetranie si hlavy a navodenie uvoľnenia od stresovej záťaže.

Bežkovanie prekrví a okysličí celé telo, je výborných otužovaním, posilní chrbát aj srdcovo-cievny aparát a stane sa tiež prevenciou proti infarktu. Zaujímavý je fakt, že pri športovaní v nižších teplotách je telo nútené udržať si teplo a samotný výdaj energie je preto vyšší a vy chudnete rýchlejšie.

Lyže by mali byť asi o 20 centimetrov vyššie ako temeno hlavy a palice by mali siahať približne po plecia. K výbave však budete potrebovať i viazanie a topánky – všetko potrebné si môžete požičať alebo zakúpiť v predajni so športovými potrebami.

Tipy na tréning:

  • Pezinská baba – obľúbené miesto v Malých Karpatoch sľubuje krásne scenérie i výborné trate. Pre začiatočníkov bude vhodná asi trojkilometrová trať Zochova chata – Čermák, alebo Pezinská baba – Slnečné údolie v dĺžke 5 kilometrov. Tí skúsenejší môžu vyraziť po značke na cestu od Pezinskej baby do Kuchyne, čo je vzdialenosť asi osem kilometrov.
  • Nízke Tatry – pôvabné trasy ponúkajú aj naše Nízke tatry. Pre ľahší variant zvoľte asi päťkilometrovú cestu z Čertovice do Beňušky, alebo z Jarabej po Bachláč (približne tri kilometre).
  • Vysoké Tatry – sú jednoducho top. Nájdete tu bežkárskych tratí, koľko chcete, stačí si len vybrať. Skúste napríklad tú od Štrbského plesa po Jamské pleso v dĺžke 4 kilometre, alebo dvojkilometrový turistický okruh Štrbským plesom. Náročnejší môžu dať prednosť osemkilometrovému Veľkému Mengusovskému okruhu.