(Ne)vhodné tekutiny počas fyzického výkonu. Urobte si domáci iontový hypotonický nápoj!

SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 17. júl 2017
(Ne)vhodné tekutiny počas fyzického výkonu. Urobte si domáci iontový hypotonický nápoj!

Možno sa práve chystáte na túru alebo na výlet a rozmýšľate, čo si so sebou vziať na pitie. Ak je slnečný a teplý deň, počítajte s ešte väčším výdajom energie ako zvyčajne.

Slnko pridáva na teplote, telo sa viac potí a spotrebováva viac minerálov. Tieto látky najlepšie doplníte iontovým hypotonickým nápojom. V ňom sa nachádza správne množstvo cukrov, ktoré neohrozia výkon (kvôli obsahu cukru), ale naopak, vás posilnia.

Neodporúčame viac ako 1,5 litra iontového nápoja za deň pre dospelého človeka. Deti do 15 rokov maximálne 0,5 litra za deň. Preto sa nespoliehajte len na túto formu tekutiny.

Čítajte tiež: Pitný režim (nielen) pre športovcov. Vaše bunky potrebujú vodu!

Urobte si domáci iontový hypotonický nápoj

Ak doma iontový hypotonický nápoj nemáte, vyrobte si ho sami pridaním cukru a soli do obyčajnej vody.

Postup je nasledovný:

  • 2 litre vriacej vody
  • do vody dajte na 3 - 4 minúty 2 sáčky zeleného alebo ovocného čaju
  • 2 lyžice medu alebo cukru (najlepšia je však stévia)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • malú štipku morskej soli (cca 1/4 čajovej lyžičky)

Mimochodom, tento nápoj je vhodný aj vtedy, ak vás prekvapia nepríjemné kŕče do svalov. Nesprávna rovnováha elektrolytov v organizme spôsobuje, že sa svalové vlákna sami od seba sťahujú a spôsobujú niekedy až nevydržateľné bolesti a kŕče. Ak doplníte chýbajúce soli a minerály, kŕče ustanú.

Vedeli ste, že: Balená voda? Vždy v strehu!

Iné (ne)vhodné tekutiny počas fyzického výkonu

Doma si môžete pripraviť aj iný osviežujúci nápoj, avšak bez cukru, aby ste zbytočne nedopĺňali energiu na výkon len z cukrov.

Ideálne je v teplom počasí niečo svieže, ako napríklad nesladený mätový, iný bylinkový alebo ovocný čaj. Môžete ho osviežiť ešte extraktom z citrónu, pomaranča alebo čerstvými lístkami mäty.

Pripravte si izolačnú nádobu alebo termosku, aby si čaj udržal teplotu, aká vám vyhovuje. Číňania zvyknú piť aj v lete horúce nápoje, podľa nich to správne nastavuje termoreguláciu. Avšak empirické dôkazy na toto tvrdenie neexistujú. Najlepšie preto bude, ak si to vyskúšate sami.

Mohlo by vás zaujímať: Baza čierna: Všestranný pomocník v domácej lekárničke.

Ďalšia alternatíva

Ako ďalšiu alternatívu si môžete pripraviť čistú pramenitú vodu (filtrovanú), ktorej by ste mali vypiť za deň najviac 3 až 4 litre (podľa náročnosti výkonu). Čistá voda tvorí základ vášho pitného režimu, preto si v batohu urobte najviac miesta práve pre ňu.

V prípade, že vás opúšťa energia a z výletu sa musíte ešte vrátiť naspäť, môžete si dať výnimočne šálku kvalitnej kávy, podľa možnosti nie z automatu. Pamätajte ale, že energia z kávy je pôžička od vášho organizmu, ktorú musíte vrátiť, preto aj s kávou opatrne.

Ak je naozaj kvalitná, potom vás obohatí aj o antioxidanty potrebné pre váš metabolizmus. Lenže počas fyzického výkonu (výlet, túra, turistika, cyklotúra, iné) by ste ju konzumovať radšej nemali. Káva dehydruje a to je pri akýchkoľvek výkonoch neželaný efekt.

Čítajte tiež: Je KÁVA zdraviu škodlivá alebo nie?

Dajte si ju buď ráno pred výkonom alebo v deň medzi výkonmi, ideálne aj v kombinácii s kvalitnými tukmi (maslo, MCT, kokosový olej). Zabudnite aj na červené „bull-ové“ energetické nápoje s neistým obsahom, ktoré vôbec nerešpektujú vaše telo a jeho fyziologické požiadavky.

Časopis FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.com podľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov – expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.