Nenechá vás vydýchnuť a spálite až 800 kalórií!

Diana Mašlejová | 26. marec 2017
Nenechá vás vydýchnuť a spálite až 800 kalórií!

Je dynamický, nenechá vás vydýchnuť a neustále ponúka nové výzvy. Squash, aj ako skvelý spôsob chudnutia...

Squash, ako mnohé iné športy v dnešnej dobe, vykonávajú viacerí iba relaxačne. Skrátka, idete si zahrať dvakrát do týždňa, urobiť si radosť, vyventilovať sa od stresu, spraviť niečo pre svoje zdravie.

Squashom spálite veľa kalórií

Squash je pre tento účel ako stvorený, pretože je dynamický, nenechá vás vydýchnuť a neustále ponúka nové výzvy.

Tých, čo chcú redukovať hmotnosť zase poteší fakt, že počas jednej hodiny (čo je pri tomto športe ideálny čas) spálite až 800 kalórií.

V spojitosti so squashom sa však často ozývajú námietky a upozornenia, že je priveľkou záťažou na kĺby. Je to pravda? Tréner Boris vysvetľuje: „Svojim klientom na podobnú otázku odpovedám protiotázkou – koľko profesionálnych hráčov ste videli hrať s nejakým druhom ortézy alebo bandáže?. Pritom dnes sú to hráči, ktorí sa venujú squashu naplno od detstva.

suash, schudnuť, línia, kalórie, spáli

Squash zaťažuje kĺby a šľachy určite menej ako tenis alebo lyžovanie. Ako som už spomínal, ide hlavne o koordináciu pohybov. Jeden z mojich trénerov, Sardar Ali Khan hovorieval, že 70 % squashu je v pohybe.

Koordinovaný pohyb na kurte je rýchly, energický, ale aj úsporný, zakončený optimálnym postavením k loptičke, s minimálnym rizikom zranenia. A to mal pán Sardar 50 rokov a denne bol na kurte 8 hodín.“

Squash teda nie je nebezpečným kontaktným športom, no má to svoje ale. „Treba si uvedomiť, že hracia plocha kurtu je pre dvoch hráčov pomerne malá (9,75 x 6,4 m). Používanie ochranných okuliarov je tak aspoň na amatérskej úrovni odporúčané, pre juniorov dokonca povinné.

Osobne som nikdy nezažil a ani nikdy nestretol nikoho, koho by loptička zasiahla do oka, ale to riziko, aj keď veľmi malé, tu bude vždy. Vo svete je úplne samozrejmé, že športovci používajú všetky dostupné a pre daný šport povolené ochranné pomôcky. Na Slovensku akoby sme si vlastné zdravie nevážili, preto považujem za potrebné to neustále pripomínať,“ dopĺňa tréner.

Čítajte tiež: Squash - ako málo o tomto športe vlastne vieme?

TIP

Vyskúšajte trénera

Pokiaľ hráte squash pravidelne a chceli by ste sa výraznejšie zlepšiť alebo máte chuť tento šport si vyskúšať, no začať správne, určite by ste mali pouvažovať nad odborným dohľadom a pomocou špecializovaného trénera. Čo vám pri squashi môže tréner priniesť?

Boris Plintovič vraví, že „veľa amatérskych hráčov - samoukov si vytvorí sebe vlastný štýl hry, ktorý ho potom, prirodzene, posúva prudko nahor. Mnohí však stavajú na nesprávnych základoch a po dosiahnutí určitej úrovne už nie sú schopní zlepšovať sa. Rozhodnutím je potom vrátiť sa na štartovaciu pozíciu a začať od začiatku a správne, alebo sa vyrovnať s faktom, že lepšie to už nebude a ostať pri svojej hre. Bohužiaľ, veľa amatérskych hráčov psychicky nezvládne prvú možnosť a radšej sa zmieria so svojím doterajším výkonom.

Preto je dôležité a viac než vhodné si aspoň zo začiatku prenajať trénera, ktorý klientovi vysvetlí a naučí ho základy pohybu na kurte, techniky úderu a stratégie hry, ktoré potom môže – či už sám alebo s trénerom ďalej rozvíjať. No ani rýchle nohy a skvelá technika nerobia hráča profesionálom. Rozdiel je vycítiť kedy aký úder použiť, vedieť pozorovať hru súpera, či sa v nej nenachádzajú slabé miesta, či sa niektoré kombinácie úderov neopakujú a podobne. To vás žiaden tréner nenaučí, to sú skúsenosti získavané od zápasu k zápasu. 

Mohlo by vás zaujímať: Nekupujte si presladené cereálie ani musli tyčinky. Stavte na domácu výrobu!