Nové prsia stvorené pre šport

Michaela Múdra | 8. marec 2021
Nové prsia stvorené pre šport

Menší zadok si vyskáčete, ale väčšie prsia nie. Na zvodné prednosti musíte mať buď dobré gény, alebo plastického chirurga, ktorý vám zaručí, že sa vám implantáty pri vašom aktívnom živote nepretočia.

Športovkyne vydržia?

Kto tvrdí, že zväčšovanie prsníkov nebolí, klame. A športovkyne si to vytrpia dvojnásobne. Zväčšovanie prsníkov u športovkýň má svoje špeciality. Majú minimum podkožného tuku, preto sa o vložení silikónu nad sval nedá uvažovať, ak majú prsia vyzerať čo len trochu prirodzene. „Aj hormonálne sú športovkyne nastavené inak ako bežné ženy. Ich telo má vysoký výdaj energie, účinky estrogénov ustupujú do úzadia, prsia môžu byť nedostatočne vyvinuté. Preto nám nestačí ich len zväčšiť, treba ich neraz aj vytvarovať, doslova vytvoriť. Keď sa ženy ešte stále veľa hýbu a namáhajú hornú časť tela, je dôležité implantáty zaistiť proti prevráteniu,“ vysvetľuje doktor Juraj Payer.

Hlavný rozdiel medzi vkladaním klasických prsných implantátov a tých nových je ich fixácia. „Hoci implantáty s pečaťou, ktorou sa prichytávali o medzirebrový priestor tu už boli, nesplnili očakávania a odtŕhali sa. Nové silikóny sa fixujú uškami a chirurgickou sieťkou, ktorá sa používa v chirurgii už roky – a teda je odskúšaná. Zákrok je pre plastického chirurga technicky náročnejší, trvá o niečo dlhšie a chce pár stehov navyše, ale riziko otočenia implantátu reálne neexistuje!“ teší chirurg všetky milovníčky pohybu, ktoré netrpia o nič viac ako pri vkladaní klasických implantátov. 

Ako po zákroku?

„Špeciálne sa treba chrániť pri športe prvý rok po zákroku totálne pevnou kompresnou podprsenkou. Prvých šesť týždňov po zákroku ju noste nonstop a ďalších šesť týždňov v noci a počas akejkoľvek náročnej fyzickej aktivity. Čím viac si na to budú dievčatá dávať pozor, tým lepší bude výsledok“. 

Neviditeľné jazvy?

Pri zväčšovaní prsníkov budete mať jazvy skryté v ryhe pod prsníkmi. No ak prsia nemáte a chirurg ich bude „vytvárať“, pripravte sa aj na kolmý rez pod bradavkou – v tvare obrátené písmena T -, prípadne na rez okolo bradavky, ak ju treba posunúť. Po zahojení rán investujte do špeciálneho krému alebo aj oleja na hojenie jaziev a každý deň si ich masírujte. So samotnou technikou vám pomôže plastický chirurg, alebo fyzioterapeut, ktorý vás naučí techniku masérskych „céčok“ a „esiek“. Výsledkom bude úplne mäkká a takmer neviditeľná jazva.

Máte na výber. Aké sú možnosti?

Vlastný tuk nie je vhodný. Športovkyne majú totiž minimum podkožného tuku, ktorý treba odsať. Navyše je u nich pomerne veľké riziko, že sa tuk pri pohybe „spáli“ a celá práca vyjde nazmar. V neposlednom rade sa tukom dajú prsia len vyplniť, zväčšiť asi o jedno číslo. Vlastný tuk vám prsia nevytvorí.

Kyselina hyalurónová je len dočasné riešenie. V priebehu pol roka až roka zmetabolizuje, vstrebe sa a po prsiach neostane ani stopa. Navyše prsia dokáže len vyplniť, nie vytvoriť,

Implantáty s fyzologickým roztokom sú hitom najmä v USA, kde istá časť bionadšencov verí v ich väčšiu prirodzenosť. Paradoxne sú však tvrdšie na dotyk ako silikónové implantáty a časom sa niečo z ich objemu vstrebe, čo v prípade športovkýň môže byť znásobené rýchlym metabolizmom. V Európe sa v podstate nepoužívajú.

Silikónové implantáty nad svalom vyzerajú umelo, najmä u žien s minimom podkožného tuku. Pod sval si ich dajú vkladať športovkyne predovšetkým po skončení kariéry. Počas aktívnej fázy je zvýšené riziko, že sa kapsula pri námahe hornej časti tela pohne, pretočí, zdeformuje prsník a vyžiada si reoperáciu. 

Silikónové implantáty s uškami a sieťkou sú stvorené pre aktívne ženy, lebo sa pri pohybe nepretočia. Cez špeciálne ušká sa prevlečie chirurgická sieťka, ktorá s vami doslova zrastie. Vďaka tomu sa zaručene neprevrátia a zároveň sú ľahké, takže neprekážajú v pohybe. Prsia nielen zväčšia, ale aj doslova vytvoria. Slzovitý tvar vyzerá prirodzene a zároveň zvodne.