Okom trénera: 3 zaručené benefity behu

Peter Nuota | 3. november 2023
beh

Každý behá kvôli niečomu inému. Niekto sa snaží pomocou behu schudnúť, iný zase vyvetrať hlavu a prísť na iné myšlienky, ďalší zase behá, aby sa nemusel obmedzovať v strave. Aké sú teda základné benefity behu podľa trénera Petra Nuotu ?

Dostupnosť behu

Jeden z hlavných benefitov, prečo sa ľudia rozhodnú začať s behom, je jeho dostupnosť. Nepotrebujete žiadne vybavenie, žiadne členstvá vo fitness kluboch. Nepotrebujete nič, teda okrem poriadnych bežeckých tenisiek. A práve im by ste mali pri výbere venovať dostatok času a nebehať v hocijakých teniskách, ktoré vám ležia doma skrini. A samozrejme, ani to, že sú od športovej značky ešte neznamená, že sú aj bežecké. Kto sa venuje behu vie, že si stačí nájsť aspoň pol hodinu na tréning, obuť bežecké tenisky a odbeháte si hocikedy a hocikde. Ja nosím napríklad bežecké tenisky skoro stále v aute, keď niekam idem. Ak vám to ale nebude stačiť a budete chcieť časom z behu vyťažiť viac, v ponuke športových obchodov nájdete nekonečné množstvo oblečenia určeného špeciálne pre bežcov, tak isto rôznych doplnkov na beh aj doplnkov výživy. 



Lepšia kondícia

Beh pôsobí pozitívne na náš organizmus, zlepšuje prekrvenie, posilňuje srdce, zlepšuje funkciu pľúc a zvyšuje našu aeróbnu zdatnosť. To znamená, že keď ste sa zadýchali pri chôdzi po schodoch alebo pri behu na kratšiu vzdialenosť a začali ste s behom, časom vás tieto problémy trápiť nebudú. Sami časom zbadáte, že sa vám zlepšuje kondícia a vládzete viac.  Len treba behať, a hlavne treba behať pravidelne. Tri behy za mesiac sa nepočítajú, na začiatok skúste dva-tri kratšie behy za týždeň a postupne si pridávajte. Ak ste ešte nikdy nebehali, naštudujte si, ako začať s behom a ako behať, aby ste sa zlepšovali. Nechcete predsa, aby vás od nového cieľa, začať behať, neodradili prepálené začiatky a behy, pri ktorých vás pichá v boku.



Redukcia stresu

V dnešnom svete na nás číha dennodenne nespočetné množstvo stresu a stresových situácií. Dianie vo svete, správy z médií, práca, medziľudské vzťahy, naše vlastné očakávania - to všetko nám spôsobuje stres, ktorý sa v nás hromadí. Ak nemáme osvedčený spôsob, ako sa ho úspešne priebežne zbavovať, môže nám v hlave narobiť poriadny zmätok. Práve vďaka behu sa naučíte, ako sa zbaviť a úspešne sa vyrovnať s týmito stresovými situáciami. Pri behu budete myslieť práve na to, čo robíte. Budete sa sústrediť na každý krok, na dýchanie alebo napríklad na bolesť nôh alebo pichanie v boku. Zabudnete na všetky problémy a úplne si vyčistíte hlavu. Tak isto vám môžu prísť nové nápady alebo riešenia problémov. Ale hlavné je, že budete po každom behu, či už kratšom alebo dlhšom, spokojnejší a šťastnejší. Hlavné je, aby takýto beh, pri ktorom chceme redukovať stres, nebol veľmi intenzívny, ale naopak, pomalý. Po intenzívnom, namáhavom behu bude telo unavené a zlá nálada sa môže zhoršiť. 



TIP na záver: Ak ti chýba na začiatku tá správna motivácia, skús si nájsť niekoho, s kým sa budete navzájom povzbudzovať a motivovať. Môže to byť partner, kamarátka, mamina, otec či dokonca súrodenec. Veď čo môže byť krajšie ako mať spoločnu aktivitu, ktorou žijete obaja a môžete si ju užívať SPOLU ?