Plávanie okom trénera: Aký štýl plávania je pre teba ten správny ?

Peter Nuota | 6. september 2022
Plávanie okom trénera: Aký štýl plávania je pre teba ten správny ?

Výberom plaveckého štýlu budete nielen spaľovať tuky, ale aj efektívne tvarovať postavu. Nezabúdame hlavne na správnu techniku aby sme predišli zbytočným bolestiam. Napríklad, ak pri plaveckom štýle prsia nebudete hlavu potápať pod hladinu a budete ju mať celý čas zaklonenú, môže sa dostaviť bolesť krčnej chrbtice. Preto treba dbať na správnu techniku pri plávaní, rozcvičenia a zahriatie pred a strečing po plávaní.

Znak

Tento plavecký štýl sa líši od ostatných jednou dôležitou zmenou. Neviete akou? Ako jediný sa vykonáva na chrbte a plavec pozerá hore, do stropu plavárne.  Uvoľňuje prsné, ramenné aj krčné svalstvo. Zapájajú sa pri ňom hlavne svaly chrbta a sedací sval.

Kraul

Kraul a prsia patria medzi plavecké štýly, ktoré plávajú hobby plavci. Hlavne preto, že sú menej technicky náročné (nevravím, že sú ľahké, len sa rýchlejšie naučíte plávať štýl kraul ako motýlik). Pri plávaní tohto štýlu primárne posilníte široký sval chrbta, CORE, zadok. Pri hodine aktívneho plávania dokážete týmto štýlom spáliť 700 až 1 000 kcal za hodinu. Samozrejme, počet spálených kalórií záleží hlavne od pohlavia, hmotnosti jedinca a fyzickej kondície. 

Prsia

Prsia sú azda najpopulárnejším plaveckým štýlom. Nie sú až také náročné na techniku ako napríklad kraul alebo motýlik a výrazne posilňujú prsné svalstvo, svaly ramena a taktiež dolné končatiny a telesné jadro. POZOR! Tento štýl ale NIE JE vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s kolenami. Pri plávaní tohto štýlu sú kladené vysoké nároky na kolenný kĺb, najmä na väzy z vnútornej časti kolena, kvôli rýchlej zmene polohy kolena z flexie do extenzie, čo sa naviac odohráva pri vonkajšej rotácií dolnej končatiny.

Tip na záver: 

Ak vám plávanie nestačí, pridajte si k nemu zopár cvikov na „súši“ a  spravte si z neho funkčný tréning. Napríklad si môžete odplávať 6 dĺžok a následne si odcvičiť drepy, kliky a plank a potom znovu do vody. Ak máte závesný posilňovací systém a máte si ho kde pripevniť, zoberte si ho a použite ho. Fantázii sa medze nekladú a takýmto spôsobom si dokážete oživiť plávanie a pomôcť k lepším výsledkom.