Prečo kombinovať aeróbne, silové a relaxačné cvičenia?

Jana Trundová | 5. marec 2022
Prečo kombinovať aeróbne, silové a relaxačné cvičenia?

Cvičenia aeróbne, silové a relaxačné sú silnou trojkou vašej zdravotnej stratégie počas všetkých etáp života.

Dôvody prečo cvičiť sú zrejmé, rovnako ako je známe, že výdaj energie pri domácom upratovaní alebo práci na záhrade je z hľadiska zdravia skôr alibi, ak nám vyslovene neprináša pokoj v duši.

AERÓBNE AKTIVITY

Pridajte k nemu ale aeróbne aktivity a urobili ste veľký skok k prevencii. S pribúdajúcimi rokmi potom priestor pre cvičenie zvyšujte, nie naopak. Ako na čase, tak aj na druhoch cvičení posilňujúcich kondíciu naozaj všestranne.

SILOVÝ TRÉNING

Okrem aeróbneho bude potrebný aj silový tréning, ktorý spevní svaly, pri chudnutí spôsobí, že povolenú kožu nebudete za sebou ťahať ako nevesta závoj a zároveň zaistí, že budúcnosť nemusíme spájať práve s chodúľkou alebo invalidným vozíkom.

silový tréning, kettlebell, posilňovanie

RELAXAČNÉ CVIČENIA

Rovnako tak nám prospeje aj relaxačný tréning. Ten svaly uvoľní, zlepší motoriku i psychickú kondíciu, bude čeliť psychosomatickým ochoreniam – áno, áno, reč je o tai-či, joge...Koniec koncov aj táto skupina cvičenia pri pravidelnosti posilňuje svaly aj kĺby a má stupne zodpovedajúce vyššej kondícii. Môžete mi veriť, mnohých jedincov už položila práve Bikram jóga na lopatky.

Čo sa deje v tele keď cvičíme?

Zaujímavé je, čo sa vlastne v organizme pri cvičení odohráva. Páni špecialisti, skúste prosím privrieť nad týmto zjednodušením oko. V procese nazvanom adaptívne mikrotraumy sa bunky rýchlejšie obmieňajú. Všetko staré podlieha skaze, aby sa uvoľnilo miesto pre nové.

V zásade je to rovnaké ako pri peelingu pokožky, len s významnejším efektom, ako je žiarivá pleť. Spôsobte bunkám mikrotraumy a vyšlete do celého organizmu bleskovú správu, že si musí udržať viac energie a posilniť svalové vlákna. Poslúchne.Vyplaví látky, ktoré vyvolajú miniatúrne zápaly mobilizujúce biele krvinky, ktoré sa vrhnú na poškodené miesta a opravia ich. Priestor tak dostane novú mladosť. Biele krvinky spolu s niektorými bunkami nazývanými interleukíny, ktoré patria do skupiny proteínov cytokínov, umožnia proces obnovy.

Pri cvičení pre nás pracujú dva druhy: cytokín IL-6 a cytokín IL-10.

IL-6 zodpovedá za zápalovú reakciu, ktorá asi za hodinu uvoľní priestor IL-10, cytokínom zodpovedným za reakciu imunitného systému a regeneráciu. Tá môže trvať niekoľko hodín. Má to ale háčik.

IL-10 sa objaví v potrebnom množstve, až keď cvičenie dosiahne určitú úroveň a bunky svalov súporiadne namáhané. Kým necítite primeranú bolesť ani štípanie vo svaloch, necvičíte účinne. Pozor, je to iné ako pri cvičení relaxačnom.

V tai-či nejdete cez bolesť, pri silovom a aeróbnom tréningu je však normálna. Len sa naučiť spoznať správnu mieru. Príliš bolesti organizmu nepomôže, povedie minimálne k nechuti v cvičení pokračovať, maximálne k nemilým zdravotným komplikáciám.

NÁŠ TIP:
Pre kaviarenských povaľačov, workholikov, ktorí s počítačom aj spia, či unavené matky – je dobré začať s relaxačným tréningom. Keď sa dostanete do lepšej kondície, je pravdepodobné, že telo bude samé žiadať viac a prirodzene pokročíte k silovému a aerobnému cvičeniu.