Tanec a box? Dance Box! Vyskúšajte a podľahnete...

Redakcia | 7. marec 2018
Tanec a box? Dance Box! Vyskúšajte a podľahnete...

Tanec a cvičenie patria k sebe a vo svete športu má táto kombinácia svoje pevné miesto. Chceme sa hýbať, posilňovať, formovať, ale mnohí z nás túžia ponoriť sa pritom do hudby, cítiť rytmus a zabaviť sa.

Cvičenie Dance Box spĺňa všetky tieto prvky. Simona Milková,  lektorka Dance Box v RIVERPARK DANCE SCHOOL nám o cvičení prezradila viac.

Čo je Dance Box?

Láka vás dynamický pohyb, ale potrebujete k nemu ešte čosi navyše? Vášeň, iskru, tanec? Vysoko návykový Dance Box splní očakávania každého, kto hľadá v pohybe nové jedinečné kombinácie. Lektorka Simona Milková vraví, že „z tanca sú v Dance Box-e používané jednoduché tanečné kroky, prvky, osmičkové počítanie, tréning rovnováhy, koordinácia pohybov, správne držanie tela, izolácie, či ovládanie jednotlivých partií tela. Súčasťou je taktiež strečing, ktorý je veľmi dôležitý pri tanci alebo boxe.

Z boxu využíva cvičenie najmä údery a obranný postoj. Avšak, súčasťou Dance Box-u sú aj iné bojové a športové techniky, z ktorých sa využívajú napríklad kopy či posilňovanie. Veľmi dôležitou súčasťou hodiny, ktorú prináša a berie z oboch zložiek, je trénovanie sebadisciplíny, pevnej vôle, a teda ísť si za svojím cieľom a zotrvať aj napriek prekážkam či ťažkým začiatkom". Originálna a mimoriadne zábavná harmónia tanca a boxu teda nie je len o krásnom tele. Do cvičenia sa zapája aj myseľ – chuť prekonať sám seba a prekračovať vlastné limity a nevzdávať sa, pritom osoží nie len na hodine Dance Box, ale môže motivovať v prístupe k veciam a situáciám ako takým. Zvýšené sebavedomie vďaka dosiahnutým výsledkom, krajšiemu a pevnejšiemu telu sa poľahky stáva novým hnacím motorom. 

„Originálna a mimoriadne zábavná harmónia tanca a boxu teda nie je len o krásnom tele. Do cvičenia sa zapája aj myseľ – chuť prekonať sám seba a prekračovať vlastné limity a nevzdávať sa...“

Dobrá hudba a skvelá nálada

„Hodiny sú zamerané hlavne na zlepšenie kondície pre širokú verejnosť, ale sú vhodné aj ako tanečná predpríprava, či kondičný doplnok pre tanečníkov a športovcov. Dance Box sa však necvičí v choreografiách. Jednotlivé kopy, údery, ich kombinácie a opakovania sa cvičia v náhodnom poradí. Je teda ideálny aj pre ľudí, ktorí sa neradi učia presne zadefinované choreografie,“ dopĺňa lektorka.

Mnohí nadšenci skupinových cvičení, kde hrá rolu práve tanec, bývajú sklamaní práve množstvom na seba nadväzujúcich choreografií. Ich zapamätávanie neraz uberá chuť a koncentráciu. Niektorým dlhšie bloky tanečných variácií problém nerobia, iným, napriek tomu, že tanec so športom milujú, môžu cvičenie doslova znechutiť. To ale nie je prípad Dance Box. Simonka vraví, že „uvoľnená atmosféra, žiadny strach z choreografií, dobrá hudba a skvela nálada sú najväčšími benefitmi cvičenia. Veľkou výhodou Dance Box-u je aj fakt, že táto hodina je veľmi dynamická a živá. Nie je čas sledovať čas. Zabudnete na starosti a vyčistíte si myseľ. 

Bez makania do nejde

„Hodina Dance Box-u sa začína rozohriatím svalstva a následne pokračuje ľahkým strečingom. Prostredníctvom jednoduchých tanečných pohybov sa tempo pomaly zvyšuje. Tanečné pohyby sa striedajú s rôznymi variáciami kopov a úderov. Na záver hodiny sa zameriame na posilňovanie rôznych častí tela. Hodina sa končí opäť strečingom a krátkym relaxom.“

Dance Box väčšinou nevyužíva žiadne pomôcky, iba obyčajné podložky na uľahčenie práce na zemi.Cvičenie ich ale nevylučuje v rámci spestrenia jednotlivých hodín, no omnoho dôležitejšia je práca so samotným telom, ktorá zlepšuje kostro-svalový aparát a podporuje srdcovocievny systém. Tým, že Dance Box obmieňa aj dynamiku a pracuje s jej zmenami, naštartuje sa funkčnosť svalstva a na hodine spálite veľké množstvo kalórií. Úžasné je, že vďaka rozmanitosti a hudbe ani neviete ako.

„Tae bo zložka zaručí vyformovanie postavy a prípadný úbytok na hmotnosti. Tanečná zložka hodinu obohacuje a je zárukou, že budete odchádzať plní pozitívnej energie a s úsmevom na tvári. Dôležitou súčasťou hodiny je aj strečing a relax, ktorý viditeľne zlepšuje ohybnosť, koordináciu, stabilitu a držanie tela. Taktiež pomáha predchádzať zraneniam. Namáhané je komplexne celé telo, záverečné posilňovanie sa ešte upriami na obľúbené partie ako sú brucho, zadok, ruky, chrbát a podobne,“ vysvetľuje Simona. 

Vášeň, ktorú sa oplatí vyskúšať

„Reakcie klientov na Dance Box sú veľmi pozitívne. Aj keď na prvej hodine sú klienti možno prekvapení „intenzitou“ a akčnosťou hodiny. Pravdou však je, že sa do nej okamžite zaľúbia“. Lektorka Simona Milková ešte dodáva, že Dance Box je spojenie jej dvoch najväčších pohybových vášní. A to tanca a tae bo. Je preto doslova jej srdcovkou. „Vytvorila som moje hodiny na základe pohybov, ktoré ma sprevádzajú po celý život. Neberiem Dance Box ako prácu, ale skôr ako vášeň a hobby. A tak aj pristupujem ku každej hodine. Profesionálne, naplno a hlavne srdcom.

Najväčším benefitom je práve vyvážená kombinácia tanca, zábavy, posilňovania, kardio cvičenia, či pohybov vychádzajúcich z rôznych bojových umení.

Je to tá najpríjemnejšia forma, ako sa dostať do kondície, posilniť svoje zdravie a zlepšiť fyzický stav. Aj keď na hodinu Dance Box mnoho ľudí prichádza za účelom schudnúť, vrátia sa najmä po skvelú dávku pozitívnej energie. A to je častokrát viac ako dokonalé telo.“

Dance Box je jedinečný, pretože:

je dynamický a zábavný
formuje postavu, napomáha redukcii hmotnosti, zlepšuje kondíciu a celkový fyzický stav 
zlepšuje koordináciu, stabilitu a rozsah pohybu
zaobíde sa bez špeciálnych pomôcok
kombinuje tanečné prvky s prvkami boxu
nie je statický
pomôže vycibriť vnímanie rytmu a hudby
zvýši sebavedomie a odolnosť voči stresu