Tanec verzus cvičenie: Kedy spálite viac kalórií?

Zuzana Vrecková | 13. máj 2018
Tanec verzus cvičenie: Kedy spálite viac kalórií?

Chcete si spevniť telo a odreagovať sa po celodennej práci, ale cvičenie vám pripadá nudné? Napriek tomu sa každý deň nútite s činkami v ruke prekonať odpor, lebo túžba po krásnej postave je silnejšia? Vymeňte stereotyp v telocvični za zábavu v podobe tanečných lekcií.

Zbaviť sa nechcených kilogramov či získať kondíciu môžete aj pri tancovaní, kde si nielen formujete svoje krivky, ale navyše sa výborne zabavíte, naučíte sa niečo nové a odreagujete sa pri úžasnej hudbe.

Tanec sa pritom bez problémov vyrovná cvičeniu v telocvični. Že neveríte? Potom patríte medzi väčšinu ľudí, ktorí si neuvedomujú, že je to kreatívny a nenásilný spôsob, ako dosiahnuť dokonalú postavu. Dôležité je vybrať si správny druh zameraný na konkrétny efekt, ktorý túžime docieliť.

Tanec verzus cvičenie: pri ktorom spálite viac kalórií?

Ak rozmýšľate, koľko musíte tancovať, aby ste nahradili polhodinu s činkami v posilňovni, odpoveď nie je jednoznačná. Závisí od vašej hmotnosti, výšky a správneho prevedenia jednotlivých tanečných krokov.

Žiadna kalkulačka na svete nedokáže presne vypočítať, ako je to vo vašom prípade, ale aspoň pre porovnanie: pri klasickom cvičení spálite približne 170 kcal, pri aerobiku približne 230 kcal, no pri intenzívnom tanci až okolo 240 kcal.

Ďalším plusom, ktorý hovorí v prospech tanca, je fakt, že na tanec vám stačia hoci aj lacnejšie cvičky, ktoré máte doma. Obliecť si môžete pohodlné tepláky, tričko alebo šaty zo skrine a honba za dokonalými krivkami sa môže začať.

tanec

Tanec sa postará o telo aj o psychiku

Tušili ste, že tanec je jedným z druhov terapie? Vynikajúco vplýva nielen na vaše telo, ale aj na psychiku. Počas lekcií totiž úplne zabudnete na bežné problémy a starosti, zhodíte zo seba záťaž povinností a môžete sa absolútne sústrediť iba na vychutnávanie si voľnosti a radosti z pohybu.

Každodenný život totiž prináša množstvo povinností a obrovského stresu, ktorý si v rýchlom a v pomerne stereotypnom pracovnom tempe ani nestihnete všimnúť. Aj preto je dôležité nájsť si chvíľu pre seba a odpočinúť si.

Zároveň v sebe tanec spája príjemné s užitočným. Kým spaľujete kilogramy a formujete si postavu na parkete, zároveň doprajete oddych aj psychike, na ktorú sa dennodenne vyvíja obrovský nápor. Nehrozí tu ani stereotyp, ako býva často pri cvičení, keďže hudba sa neustále mení, rýchlejšiu strieda pomalá a vy sa môžete bez starostí nechať unášať melódiou. 

Zumba, salsa či kuduro?

Niektoré štýly tanca sú vhodné na schudnutie, iné na spevnenie tela. Napríklad zumba, ktorá sa vyznačuje nenáročnými tanečnými krokmi, formuje postavu vďaka posilňovaniu svalov a zároveň zlepšuje držanie tela. „Zumba je aeróbne cvičenie na hudbu. Rýchla strieda pomalú, jeden tanečný štýl obmieňa druhý. Na zumbe sa nedá nudiť, pretože vás pohltí salsa, merenge, hip-hop, ča-ča-ča, samba... Naozaj sa to ťažko opisuje, oveľa lepšie je aspoň raz to zažiť!“ hovorí atraktívny inštruktor fitnes zumby Eliér z latino klubu La Bomba.

Pri salse, do ktorej vás tam tiež radi zasvätia, zase posilňujete boky, nohy aj paže. Rovnako ako zumba veľmi rýchlo spaľuje kalórie a pomáha pri spevnení chrbtového svalstva.

Ak chcete zhodiť prebytočné kilá a vyformovať si zadok a stehná, určite si zvoľte africký tanec kuduro, čo v preklade znamená „dokonalý zadok“. Aké výstižné! Kuduro je energickejší ako reagetton a svalovú horúčku po jeho absolvovaní máte zaručenú, pretože si precvičíte všetky dôležité svaly na tele.

Aj tanec chce svoju prípravu

Počas tréningov vám lektor presne ukáže, ako jednotlivé tanečné prvky vykonávať, aby ste zapájali všetky svaly. Ako sa s tým popasujete, je už iba na vás.

Dôležité je uvedomiť si, že tanec, rovnako ako každá iná športová aktivita, uvádza do pohybu celé telo. Najväčšia záťaž smeruje na chodidlá, predkolenia, stehná a sedacie svaly. Všetky otrasy, rotácie a výskoky vyvíjajú tlak na kostru a preverujú tak kvalitu kĺbov. Pri nedodržaní prípravy na lekciu hrozí preťaženie šliach. Zabrať dostáva aj srdce, cievy a dýchacia sústava. Základom je preto správna predpríprava tela na záťaž. V praxi to znamená absolvovať strečing na zahriatie svalov a krátku rozcvičku.