TURISTIKA ako životný štýl

Lucia Gáborová | 24. august 2019
turistika ako životný štýl, turista, kardio, hory, les, relax, oddych, chôdza, fit, fitness, šťastie, zdravie, prečo chodiť na túry, na hory, na turistiku

Šťastný, vyrovnaný človek rovná sa zdravé telo. Najlepší spôsob, ako zostať zdravý je mať dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Medzi najlepšie a cenovo najdostupnejšie spôsoby pohybu rozhodne patrí turistika. Okrem toho, že v horách dýchate čerstvý vzduch, kocháte sa pohľadom na meniacu sa krajinu okolo seba a pozeráte do diaľky, čo ocenia najmä ľudia pracujúci pri počítači, ktorí väčšinu času hľadia do blízka, vyčistíte si hlavu a ešte aj doprajete telu dostatok pohybu.

PÄŤ RÁD NA ÚVOD

  1. Uvedomte si svoju kondíciu a nechoďte na to príliš zhurta. Investujte do kvalitných topánok, batoha a funkčného turistického oblečenia, ktoré by malo byť nepremokavé a vetruvzdorné a najskôr si naplánujte nenáročné trasy s malým prevýšením.
  2. Každú svoju výpravu si zaznamenávajte do niektorej z mobilných aplikácií, aby ste sa mohli tešiť z postupujúceho progresu.
  3. Dôležité je nechodiť na hory osamote. Nájdite si parťáka alebo celú partiu ľudí, s ktorými sa podelíte o zážitok. Ak vo vašom okolí nikoho takého nepoznáte, informujte sa v mieste svojho bydliska na lokálne turistické organizácie a pridajte sa k nim.
  4. Nikdy si nezabudnite vopred pozrieť počasie na horách a nepodceňujte oblečenie. Viete predsa, že neexistuje zlé počasie, len zle oblečený turista. Vždy je lepšie oblečenie vrstviť. Do zásoby si zoberte rezervné tričko, aby vás to spotené nechladilo na tele.
  5. Na túru vyrazte zavčasu ráno, pretože ráno býva počasie najstabilnejšie a počas dňa sa zvykne veľmi rýchlo meniť.

 

 

 

Čo všetko s vaším novým koníčkom ZÍSKATE?

Vaše telo vám poďakuje

Turistiku môžete individuálne prispôsobiť vašej fyzickej kondícii. Je iné prechádzať sa po rovnom, nenáročnom chodníku, ako stúpať hore po skalách. Každá turistická trasa tak môže byť pre vás jednou veľkou výzvou, pri ktorej posilňujete srdcový sval a zlepšujete prúdenie krvi a zároveň sa kocháte pohľadom na krásnu krajinu.

Váš organizmus tiež vyrovnáva hladinu cukru v krvi, spevňuje svaly a kosti, zlepšuje rovnováhu tela a stabilitu trupu. Ide o celkovú kardiovaskulárnu aktivitu. Ak vám nie je prirodzené cvičenie vo fitku plnom ľudí, vedzte, že turistika dá vášmu telu rovnako zabrať a vy si vôbec nemusíte vyčítať, že všetci okrem vás sa potia práve vo fitku.

Zlepšenie mentálneho zdravia

Ten, kto raz prejde bránou prírody, už navždy zostane s ňou spätý. Akýsi vnútorný motor vás bude hnať vstúpiť do nej zase a znova, obdivovať jej krásy, vône, spočinúť okom na ďalekých horizontoch, poláskať pohľadom stromy, kvety, potok. Pobytom v prírode sa priblížite jej prirodzenému rytmu, čo vo vás vzbudí pocit naplnenia a harmónie. Ak počas svojej cesty ešte aj nazbierate bylinky či lesné plody, využijete potenciál prírody na maximum

A ten bronz!

V prípade pekného, slnečného počasia prídete domov krásne opálení ako od mora, šťastní a nadopovaní vitamínom D. Nezabudnite však na opaľovací prípravok, a to nielen v lete. Na horách ste vysoko, slniečko tam pripeká a opaľuje oveľa silnejšie počas celého roka. Krém s ochranným faktorom na tvár aj telo si naneste ešte pred odchodom z domu.

Zbohom, kalórie

Pri pešej turistike v trvaní jednej hodiny spáli šesťdesiatkilový človek približne 350 kcal, osemdesiatkilový človek približne 500 kcal. Ak máte za sebou celodennú túru, tak to vôbec nie je málo. Dobrá správa je, že za takýto výkon si môžete pokojne dopriať malú sladkú odmenu. A keď už sme pri tom jedle, nezabudnite si so sebou vždy pribaliť niečo pod zub, či už ovocie, energetickú tyčinku, celozrnné krekry a najmä dostatok čistej vody.

Krásne vypracované nohy

Lozenie po kopcoch a po skalách urobí s vašimi dolnými končatinami doslova divy. Budú krásne vyformované, pevné a svaly na nich budú len tak hrať. Vďačiť za to budete meniacej sa trase, prevýšeniu, stúpaniu, klesaniu. Poďakujú sa vám stehná a lýtka, ale aj sedacie svaly, a to sa už rozhodne oplatí. Čo poviete?

Balzam na dušu

Chôdza pomedzi stromy či s výhľadom na kopce alebo náročná túra po skalách s vidinou absolútneho vrcholu má vždy za odmenu rovnováhu. Upokojí myseľ, pozdvihne náladu, vyrovná stresovú hladinu a pomôže vám zabudnúť na problémy. Okrem toho, ak patríte medzi ľudí trpiacich nespavosťou, zaraďte turistiku do vášho týždenného plánu a uvidíte, že začnete spávať ako batoľa. Ak už tridsaťminútová prechádzka večer pred spaním vás naladí na kvalitný nočný odpočinok, čo potom taká horská túra?

To ticho!

Útek do hôr je príjemnou zmenou od pracovných dní plných stresu, prísnych termínov, nekonečných porád, konferenčných hovorov, služobných ciest a podobne. Počas túry si vyčistíte hlavu, započúvate sa nielen do zvukov prírody, dokážete sa ponoriť hlbšie do seba, načúvať svojmu ja a možno prídete na riešenie problémov, ktoré vám už dlhšie ležia na srdci alebo ste ich, pre istotu, už úplne vytesnili z vášho zorného poľa. Kontakt s prírodou je kontakt s dušou.

Dýchajte zhlboka

Vzduch tam hore je nielen redší, ale aj oveľa čistejší. Ľudia sa mylne domnievajú, že horský vzduch obsahuje viac kyslíka. Nie je to pravda. Obsah kyslíka je rovnaký, rozdiel je len v hustote vzduchu. Keďže na horách je vzduch redší, dostáva sa vám do pľúc síce menej kyslíka, no nevdychujete toľko toxínov ako v mestách.

Hobby s výhľadom

Nielen pohľad dolu z kopca, na ktorý ste vyšliapali, poskytuje dych berúci výhľad, ale aj samotná trasa pomôže človeku pookriať na duši. A ten pocit, keď si tam hore sadnete na skalu, vytiahnete občerstvenie a zjete ho s výhľadom za milión, nič nepredčí.

Komunita ľudí

Hovorí sa, že človek milujúci prírodu má dobré srdce. Už len ten zvyk zdraviť na túre cudzích ľudí prináša pocit spolupatričnosti. Všimnite si, ako sa ľudia v horách tvária. Sú iní než ľudia v kanceláriách. Zračí sa im v tvári pokora, oddanosť, úcta k živlom, neraz i láska k ľuďom. A čo potom taká noc na horskej chate! Niečo také môžeme pokojne zaradiť medzi výnimočné životné zážitky. Každý s každým sa družne zhovára, vymieňa si zážitky a tipy na cesty aj necesty.

Nie je to práve to, o čo nám vo vzťahoch medzi ľuďmi ide? Aby sme pokoru, ktorú nachádzame tam hore, kde vládnu prírodné živly, dokázali zaradiť do svojho každodenného života a preniesť ju dolu, smerom k ľuďom? Aby sme aj k ľuďom okolo seba pristupovali ako k súčasti prírody, ktorú tak radi obdivujeme? Tak si obujme topánky, hoďme na chrbát batoh, vyzbrojme sa pokorným srdcom, úsmevom a vyrazme tam, kde sa naša duša cíti doma.

10 návykov ŠŤASTNÝCH ĽUDÍ
Prečítajte si tiež:

10 návykov ŠŤASTNÝCH ĽUDÍ