Viete ako vaše telo využíva tuk počas cvičenia?

Mgr. Alena Pethoova | 4. január 2018
Viete ako vaše telo využíva tuk počas cvičenia?

Tuk poskytuje energiu svalom pri nízkych intenzitách a pokračuje v zásobovaní touto energiou iba do určitého bodu, kedy prevezmú zásobovaciu funkciu sacharidy. A aký je teda ten bod maximálneho spaľovania tuku?

Môžeme si svoje svaly vychovať, aby spaľovali tuk aj po prekročení tohto bodu? Môže spaľovanie tuku zlepšiť výkon? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Keď sedíte a nič iné nerobíte vaše svaly spaľujú tuk. Ale iba sedenie nevyžaduje príliš veľa energie, to znamená, že spaľovanie nebude účinné.

Ako využíva telo tuk?

Akonáhle začnete cvičiť, zvýši sa požiadavka na prísun kalórii a je potrebná ďalšia energia pre svaly, ktorá je dodávaná väčšinou spaľovaním tuku a z časti aj sacharidov. Ak sa intenzita pohybu zvýši, dosiahne určitý bod, kedy telo začne spaľovať viac sacharidov a menej tuku.

Pri kontrakcii svalov je vylučovaný hormón epinefrín, ktorý spôsobí to, že tukové bunky uvoľnia voľné mastné kyseliny do krvného riečišťa. Pri nízkej intenzite pohybu získavajú svaly väčšinu energie z mastných kyselín v krvnom riečišti.

Keď sa intenzita pohybu zvýši, svaly využívajú viac svojich vlastných uložených tukových zásob a menej voľných mastných kyselín z krvného riečišťa, pretože sa ich uvoľňovanie z tukového tkaniva spomalí.

Pomalé svalové vlákna (využívané prednostne k aeróbnej vytrvalostnej činnosti) obsahujú viac enzýmov spaľujúcich tuky, než rýchle svalové vlákna (tie produkujú viac sily a uplatňujú sa pri vysoko intenzívnych pohybových aktivitách).

To má vplyv na schopnosť svalov spaľovať tuk pri rôznych intenzitách záťaže. Aj keď stále využívate aeróbny metabolizmus, pri vyšších úrovniach pohybu spaľovanie tuku klesá.

Svaly sú veľmi chytré

Pamätajú si všetko to tréningové a kondičné úsilie, veľmi dobre sa adaptujú na cvičenie, takže sú schopné spaľovať viac tuku ako svaly netrénovaných jedincov. Čím viac cvičíte, tým lepšie sú svaly vybavené na spaľovanie tuku. Ako? Budujete si viac „energetických tovární“ – mitochondrií.

Športovci, ktorí pravidelne trénujú vytrvalostným spôsobom, zvyšujú svoju kondičnú úroveň a časom sú schopní spaľovať tuky aj pri vyšších intenzitách pohybu, v porovnaní, ako keď s cvičením iba začínali.

Výhody spaľovania tuku pri vyšších intenzitách spočívajú v tom, že tak ľahko nevyčerpáte glykogén a vydržíte cvičiť dlhšiu dobu, než sa dostaví únava.