Zapojte sa do veľkolepých cyklistických pretekov!

Dominika Bleščáková | 9. apríl 2021
Zapojte sa do veľkolepých cyklistických pretekov!

L´Etape je jediné cyklistické podujatie na svete, ktoré umožňuje pretekárom vcítiť sa do kože šampióna Tour de France, súťažiť spolu s bývalými šampiónmi Tour de France, na trati navrhnutej odborníkmi z Tour de France s vysokou úrovňou bezpečnosti a pretekárskej podpory od celého tímu organizátorov, s profesionálnym časomerom a súťažami nielen o umiestenie v celkovom poradí.

Len na L´Etape je možné zažiť kráľovské vrchárske a šprintérske prémie, jedinečnú atmosféru či zaujímavé Expo pre každého fanúšika cyklistiky s predstavením histórie Tour de France, bohatým cyklistickým festivalom s množstvom workshopov a predstavení, so zážitkom z francúzskej kultúry, kuchyne a histórie.

„L’Etape je jediná športová udalosť, pri ktorej sa budeš cítiť ako ozajstný šampión a užiješ si jedinečnú atmosféru Tour de France, najväčších svetových cyklistických pretekov. Každý rok ich vášnivo sledujú fanúšikovia na celej zemeguli, takže sa prirodzene stali inšpiráciou pre vznik L’Etape by Tour de France,“ takto s vášňou a nadšením predstavuje a opisuje preteky L’Etape určené pre verejnosť Christian Prudhomme, riaditeľ legendárnej Tour de France.

ZAREGISTRUJETE SA TU.

História vzniku a program podujatia

Táto séria cyklistických podujatí pre širokú verejnosť sa od vzniku v roku 1993 rozšírila do mnohých krajín a v tomto roku sa do zoznamu účastníckych krajín zaradí prvýkrát aj Slovensko. Akcia sa v roku 2021 uskutoční celkovo v 14 krajinách na 5 kontinentoch – v Mexiku, Kolumbii, Brazílii, Francúzsku, Španielsku, Švajčiarsku, Česku, Rusku, Číne, Thajsku, Malajzii, Indonézii, Austrálii a – Slovensku.


L´Etape Slovakia by Tour de France bude mať bohatý športový a kultúrny program. Rozdelený bude na dva dni:

 
Sobota 21. 8. 2021 - FAMILY DAY

Nedeľa 22. 8. 2021 - RACE DAY


 

V rámci FAMILY DAY sa uskutočnia dve disciplíny:

- dopoludnia detské preteky (600 m - 2,5 km) - KIDS RACE (deti od 3 do 14 rokov)

- popoludní nesúťažná hobby jazda (20 km) - FAMILY RIDE (pre účastníkov od 11 rokov)



V rámci RACE DAY sa uskutočnia taktiež dve disciplíny:

- RACE - dlhá trasa: 120 km so 4 stúpaniami (Strmina – Pezinská Baba – Biely kríž a Kamzík) a celkovým prevýšením približne 1500 m

- RIDE - kratšia trasa: 70 km s 2 stúpaniami (Strmina/Biely kríž a Kamzík) a celkovým prevýšením približne 750 m

 
Trasa pretekov:  štart Ružinovská cesta – centrum mesta Bratislava – ostrý štart Devínska cesta (Riviéra) – Devín – Devínska Nová Ves – Stupava – Borinka – strmina – (Ride/kratšia trasa smer Biely kríž) – Lozorno – Jablonové – Pernek – Pezinská Baba – Pezinok – Limbach – Biely kríž – Cesta mládeže - Kamzík


Štartovné na podujatie je rozdelené do 3 cenových hladín – Sprint (do 31. 5.) – Endurance (do 31. 7.) a Finish (do 20. 8.). Od začiatku marca sa uskutočnila pred-registrácia pretekárov (zaregistrovalo sa už 630 záujemcov), pričom každý z nich má možnosť využiť zľavu 10 eur na podujatie pri prihlásení sa v prvej vlne do 31. 5. 2021. Pretekári majú možnosť zakúpiť si v rámci registrácie aj unikátny dres L’Etape Slovakia by Tour de France vytvorený špeciálne pre tieto preteky.

 

Vznik cyklistickej zóny a podpora ochrany životného prostredia

Centrom celého podujatia bude Štrkovecké jazero a jeho okolie, kde sa počas leta vytvorí „cyklistická zóna“ pre všetkých fanúšikov cyklistiky. K podujatiu sa pripravuje aj bohatý sprievodný program vrátane spoločných prípravných tréningov pre verejnosť, ktoré sa začnú v polovici mája aj za účasti známych cyklistických osobností každé dva týždne.



Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR a Hlavné mesto SR Bratislava, hostiteľom pre celý sprievodný program podujatia bude mestská časť Bratislava-Ružinov.

 „Peter Sagan rozbicykloval Slovensko a vďaka tomu zažijeme kúsok Tour de France aj u nás, z čoho mám radosť. Cyklodoprava a cykloturistika je v našej DNA, preto toto unikátne podujatie podporujeme,“ zdôraznil minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal, ktorý sa osobne zapojí do augustových pretekov.
 
„Ako bolo aj spomenuté pánom ministrom, práve v pláne obnovy, ktorý tento rok budeme schvaľovať, aj Európska komisia vyzýva, aby sme sa správali k životnému prostrediu čo najšetrnejšie a uprednostnili tie druhy dopravy, ktoré sú z hľadiska emisii čo najšetrnejšie k životnému prostrediu. Z hľadiska celého nastavenia projektu sa teším, že budeme môcť okrem mestských častí Bratislavy vidieť aj prírodné krásy Slovenska, Záhoria a Karpát, a verím, že pandemické podmienky v závere augusta umožnia zúčastniť sa na tomto podujatí nielen našim občanom, ale aj záujemcom zo zahraničia,“ povedala Katarína Bruncková.



Bratislavská viceprimátorka Zdenka Zaťovičová zdôraznila, že L´Etape Slovakia by Tour de France zviditeľní Bratislavu na celom svete a je aj v súlade so zámermi mesta s rozvojom cyklodopravy v metropole Slovenska. „Som rada, že toto jedinečné podujatie sa uskutoční na Slovensku, v Bratislave, a budeme mať možnosť cítiť sa podobne ako na Tour de France,“ skonštatovala.

Generálnym partnerom podujatia sa stala značka ŠKODA, tradičný partner Tour de France a jeden z najvýznamnejších podporovateľov cyklistiky nielen vo svete, ale aj na Slovensku. „Podobne ako na ozajstnej Tour de France aj na L´Etape Slovakia budú cyklistov sprevádzať autá našej značky, tentoraz presne päť,“ poznamenal Roman Rajtár, zástupca generálneho partnera podujatia ŠKODA AUTO Slovensko.

Registrácia na podujatie L´Etape Slovakia by Tour de France bude spustená vo štvrtok 8. apríla na stránke www.letapeslovakia.sk, kde nájdete aj všetky aktuálne informácie z prípravy podujatia.