Diéta podľa krvných skupín - 2.časť

Miroslava Miková | 15. január 2024
Diéta podľa krvných skupín - 2.časť

Každá krvná skupina teda prezrádza, ktorá strava nám z hľadiska ľudského vývoja vyhovuje alebo, naopak, nesedí vôbec. V tomto článku sa dozviete, čím sa jednotlivé krvné skupiny vyznačujú.

Cieľom Petra J. D'Adama teda bolo zistiť a konkrétne popísať, aké genetické informácie o stravovaní, a vôbec životnom štýle našich predkov ako takom, jednotlivé krvné skupiny poskytujú. Po dlhé obdobie v laboratóriu sledoval reakcie konkrétnych vzoriek potravín a krvných skupín.

Zároveň bral do úvahy závery výskumov imunológov a vedcov z celého sveta. Výsledkom jeho snaženia bolo to, že každú krvnú skupinu charakterizoval, zhodnotil jej slabé a silné stránky, priradil jej zoznam vhodných i nevhodných potravín i pohybovej aktivity.

Teória stravovania podľa krvných skupín je rozsiahla. Ponúkame vám aspoň niekoľko zaujímavostí, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť celkové zdravie, kondíciu, alebo dokonca schudnúť. Berte však tieto informácie iba ako jednu z možností, ktorá môže prispieť k tvorbe vyváženého jedálneho lístka.

Krvná skupina 0

Charakteristika: Tráviaci systém je prispôsobený na trávenie mäsa, pretože ľudia s touto krvnou skupinou majú viac žalúdočnej kyseliny i enzýmov na to potrebných. Disponujú silným imunitným systémom s pohotovými reakciami. Ak sú pod tlakom, bez väčších ťažkostí dokážu podať skvelý výkon.

Vyhovujúce potraviny: mäso – divina, hovädzina, kozľacina, jahňacina, vnútornosti, ryby a morské živočíchy

Vhodné ovocie a zelenina: brokolica, špenát, paprika, tekvica, cvikla, kaleráb, slivky, figy

Potraviny, z ktorých sa priberá: biely chlieb a pečivo, cestoviny 

Nevyhovujúce potraviny: karfiol, ružičkový kel, čínska kapusta, mliečne výrobky

Vhodné športy: intenzívne pohybové aktivity (bojové športy, tréning so závažím, beh) 

 

Krvná skupina A

Charakteristika: V porovnaní s krvnou skupinou 0 majú predstavitelia krvnej skupiny A citlivejší žalúdok a slabší imunitný systém. Je pre nich veľmi dôležité dodržiavať denný biorytmus – mali by spať 8 hodín, pravidelne jesť a naučiť sa zvládať stres, teda eliminovať vylučovanie stresového hormónu kortizolu. Takýmto spôsobom si udržia zdravie a aj hmotnosť pod kontrolou.

Vyhovujúce potraviny: zdroje rastlinných bielkovín, obilniny hlavne v podobe celých zŕn, ryby, strukoviny, orechy, semená, ryža strukoviny foto

Vhodné ovocie a zelenina: ananás, cesnak, zo zeleniny takmer všetko okrem paradajok a papriky anannas foto paradajky a papriku preškrtnut

Nevyhovujúce potraviny: mäso (okrem kuracieho a morčacieho), mliečne výrobky (okrem odtučneného jogurtu), majonéza, čierne korenie

Vhodné športy: body and mind cvičenia (joga, Pilates), strečing, chôdza, bicyklovanie

Krvná skupina B

Charakteristika: Aj ľudia s krvnou skupinou B (podobe ako s krvnou skupinou A) sú typickí nadmernými reakciami na stres. Avšak, vedia sa s ním dobre popasovať. Majú dobré trávenie i imunitný systém.

Vyhovujúce potraviny: červené mäso, mliečne výrobky, ryby (losos) 

Vhodné ovocie a zelenina: kapustovitá zelenina

Nevyhovujúce potraviny: morské potvorky, kuracina

Potraviny stvorené pre redukciu hmotnosti: mäso (hlavne červené), pečeň, vajíčka, listová zelenina, bylinkové čaje a zelený čaj – podporujúce trávenie

Potraviny, z ktorých sa priberá: kukurica, strukoviny, arašidy

Vhodné športy: tenis, turistika, golf, joga, aerobik

Krvná skupina AB

Charakteristika: Ľudia s touto krvnou skupinou sú introvertní, majú prispôsobivý imunitný systém. Možno ich označiť za konzumentov zmiešanej stravy.

Vyhovujúce potraviny: ryža, cestoviny, ryby, mliečne produkty, vajíčka, jogurt, kefír

Vhodné ovocie a zelenina: čerstvé ovocie a zelenina okrem pomarančov

Nevyhovujúce potraviny: všetky druhy mäsa, plnotučné mlieko, maslo, hermelín, plesňové syry

Vhodné športy: vytrvalostné druhy športu

Prečo je dobré zohľadniť pri tvorbe jedálneho lístka aj krvnú skupinu?

Odpovedá výživová poradkyňa Karin Kováčová zo štúdia K – Vital beauty centrum®.

Krvná skupina ovplyvňuje fungovanie imunitného systému, preto je aj pri vypracovávaní jedálnička dôležité brať do úvahy i tento fakt. Keďže potrava vstupuje do krvného riečišťa po natrávení, a to výrazne ovplyvňuje metabolické pochody, mali by sme konzumovať potraviny, ktoré harmonizujú aj s krvnou skupinou ako takou.

Prihliada sa, samozrejme, aj na iné potreby organizmu, avšak aj tam je dôležité vyberať si vhodný zdroj jednotlivých zložiek potravy – nakoľko v bielkovinách sa vyskytujú rôzne druhy lektínov, teda látok, ktoré ovplyvňujú kvalitu krvi.

Krv zasa ovplyvňuje všetko ostatné. Ak konzumujeme potraviny, ktoré nie sú v súlade s našou krvnou skupinou, stávajú sa lektíny nepriateľom a začnú aglutinovať (zlepovať) bunky v jednotlivých orgánoch, čo sa nám, samozrejme, môže vypomstiť na zdraví jednotlivých orgánov. Čím viac má človek oslabený imunitný systém, tým viac nevhodných lektínov sa dostáva do krvného riečišťa. U zdravého jedinca sa cca 95 % lektínov vylúči cez tráviaci trakt, 5 % prenikne do imunitného systému.

Čítajte aj: Diéta podľa krvných skupín - 1.časť